2(1).jpg

Vesti

19.09.2012. - 00:00

Predsednik Nikolić primio akreditivna pisma novih ambasadora Mijanmara, Nemačke, Nigerije i SAD-a

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas u Beogradu akreditivna pisma novih ambasdora Mjanmara, Nemačke i Nigerije u našoj zemlji.

Nikolić je novom ambasadoru Mjanmara Zou Tunu poželeo dobrodošlicu i uspeh u obavljanju odgovorne dužnosti i izrazio uverenje da će Tun svojim radom doprineti razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje koje krasi dugogodišnje prijateljstvo.

Kako je rekao Nikolić, Mjanmar je za Srbiju "važan partner" u regionu Jugoistočne Azije.

Nikolić je, takođe, rekao da je Srbija zahvalna Mjanmaru zbog podrške teritorijalnoj celovitosti i integritetu i odlučnog stava te zemlje po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova.
"Nezavisnost Kosova i Metohije bio bi opasan presedan za secesionističke pokrete u svetu. Srbija je čvrstvo opredeljena da kroz dijalog sa kosovskim Albancima dođe do trajnog, održivog i pravednog rešenja", rekao je Nikolić.

Primajući akreditivna pisma novog nemačkog ambsadora u Srbiji Hajnca Vilhelma Nikolić je konstatovao da su odnosi dve države sveobuhvatni, intenzivni i dobri.

On je novom nemačkom ambasadoru poručio da se Srbija nalazi u osetljivom političkom trenutku i da joj predstoji donošenje važnih odluka u čemu očekuje i podršku Berlina.

"Posebno bi bila dragocena podrška Nemačke u procesu rešavanja pitanja Kosova i postizanja kompromisnog i trajnog rešenja kroz dijalog", rekao je Nikolić.

On je naglasio da će Srbija visoko ceniti stav Nemačke kada je reč o daljem procesu evrointegracija Srbije i dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu, zatraživši istovremeno da se Srbiji u tom procesu ne postavljaju uslovi koji nisu bili postavljani pred druge zemlje.

Predsednik je primio akreditivna pisma novog ambasadora Nigerije Harolda Avgustus Kokoa, čime je označen i početak rada ambasade Nigerije u Beogradu posle pauze od deset godina.

Nikolić je, obraćajući se Kokou, ocenio da Srbiju i Nigeriju vežu tradicionalno prijateljski odnosi ali i opredeljenje za međunarodne odnose na bazi međunarodnog prava i Povelje UN.

U tom kontekstu, Nikolić se zahvalio novom nigerijskom ambasadoru na principijelnom stavu njegove zemlje da ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije i nasilno rušenje teritorijalnog integriteta jedne zemlje.

Ukazavši da Srbija i SAD moraju zajednički da prevaziđu negativno nasleđe nedavne prošlosti, Nikolić je, primivši akreditivna pisma novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Majkla Kirbija ocenio da su odnosi dve zemlje "sveoubuhvatni i u usponu".

"Pitanje Kosova je važna tema našeg političkog dijaloga. Srbija vodi doslednu politiku po pitanju statusa Kosova i zalaže za doslednu primenu Rezolucije UN 1244 ", poručio je Nikolić.

On je potvrdio posvećenost Srbije pregovorima sa Prištinom i primeni postignutih dogovora. To je, prema njegovim rečima, izraz suštinske volje za postizanje trajnog rešenja.

Kirbi je poručio da dve države spaja opredeljenost da Srbija bude prosperitetna, snažna i demokratska i to jače od onoga što je dve države delilo u prošlosti.
"Delimo iste vrednosti i viziju po pitanju budućnosti regiona. Zapadni Balkan je neodvojivi deo evropske porodice i pružaćemo podršku putu Srbije ka EU", poručio je novi američki ambasador.

Prema njegovim rečima, "kompleksno pitanje Kosova treba rešiti ako Srbija želi dalje da napreduje ka EU".
"Naša je obaveza da zajednički radimo da rešavanju izazova kako bi Srbija ostvarila evropsku budućnost. Možete računati na podršku i prijateljstvo SAD", rekao je Kirbi.



Tanjug 


Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).