2(1).jpg

Вести

19.09.2012. - 00:00

Председник Николић примио акредитивна писма нових амбасадора Мијанмара, Немачке, Нигерије и САД-а

Председник Србије Томислав Николић примио је данас у Београду акредитивна писма нових амбасдора Мјанмара, Немачке и Нигерије у нашој земљи.

Николић је новом амбасадору Мјанмара Зоу Туну пожелео добродошлицу и успех у обављању одговорне дужности и изразио уверење да ће Тун својим радом допринети развоју билатералних односа две земље које краси дугогодишње пријатељство.

Како је рекао Николић, Мјанмар је за Србију "важан партнер" у региону Југоисточне Азије.

Николић је, такође, рекао да је Србија захвална Мјанмару због подршке територијалној целовитости и интегритету и одлучног става те земље по питању непризнавања независности Косова.
"Независност Косова и Метохије био би опасан преседан за сецесионистичке покрете у свету. Србија је чврство опредељена да кроз дијалог са косовским Албанцима дође до трајног, одрживог и праведног решења", рекао је Николић.

Примајући акредитивна писма новог немачког амбсадора у Србији Хајнца Вилхелма Николић је констатовао да су односи две државе свеобухватни, интензивни и добри.

Он је новом немачком амбасадору поручио да се Србија налази у осетљивом политичком тренутку и да јој предстоји доношење важних одлука у чему очекује и подршку Берлина.

"Посебно би била драгоцена подршка Немачке у процесу решавања питања Косова и постизања компромисног и трајног решења кроз дијалог", рекао је Николић.

Он је нагласио да ће Србија високо ценити став Немачке када је реч о даљем процесу евроинтеграција Србије и добијања датума за почетак преговора о чланству, затраживши истовремено да се Србији у том процесу не постављају услови који нису били постављани пред друге земље.

Председник је примио акредитивна писма новог амбасадора Нигерије Харолда Августус Кокоа, чиме је означен и почетак рада амбасаде Нигерије у Београду после паузе од десет година.

Николић је, обраћајући се Кокоу, оценио да Србију и Нигерију вежу традиционално пријатељски односи али и опредељење за међународне односе на бази међународног права и Повеље УН.

У том контексту, Николић се захвалио новом нигеријском амбасадору на принципијелном ставу његове земље да не призна независност Косова и Метохије и насилно рушење територијалног интегритета једне земље.

Указавши да Србија и САД морају заједнички да превазиђу негативно наслеђе недавне прошлости, Николић је, примивши акредитивна писма новог амбасадора Сједињених Америчких Држава Мајкла Кирбија оценио да су односи две земље "свеоубухватни и у успону".

"Питање Косова је важна тема нашег политичког дијалога. Србија води доследну политику по питању статуса Косова и залаже за доследну примену Резолуције УН 1244 ", поручио је Николић.

Он је потврдио посвећеност Србије преговорима са Приштином и примени постигнутих договора. То је, према његовим речима, израз суштинске воље за постизање трајног решења.

Кирби је поручио да две државе спаја опредељеност да Србија буде просперитетна, снажна и демократска и то јаче од онога што је две државе делило у прошлости.
"Делимо исте вредности и визију по питању будућности региона. Западни Балкан је неодвојиви део европске породице и пружаћемо подршку путу Србије ка ЕУ", поручио је нови амерички амбасадор.

Према његовим речима, "комплексно питање Косова треба решити ако Србија жели даље да напредује ка ЕУ".
"Наша је обавеза да заједнички радимо да решавању изазова како би Србија остварила европску будућност. Можете рачунати на подршку и пријатељство САД", рекао је Кирби.



Танјуг 


Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).