Vesti

17.10.2015. - 00:00

Predsednik Nikolić prisustvovao osvećenju crkve u Stragarima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom prisustvovao je jutros osvećenju crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u manastiru Voljavča kod Stragara, kao i liturgiji koju je služio vladika šumadijski Jovan.

STRAGARI - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom prisustvovao je jutros osvećenju crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u manastiru Voljavča kod Stragara, kao i liturgiji koju je služio vladika šumadijski Jovan.
Zahvaljujući udruženju "Zavet" čiji je predsednik Dragica Nikolić, u manastirskoj crkvi izgrađenoj u 15. veku, po prvi put je urađen polijelej i freskopisanje.
Urađeni su i izolacija i drenaža, a rekonstruisana je elektroinstalacija i osvežena fasada crkve.
Udruženje "Zavet" već nekoliko godina pomaže ovaj manastir, pa je tako učestvovalo i u restauraciji ikonostasa.
Radove na oslikavanju crkve izveli su studenti beogradskog fakulteta primenjenih umetnosti, a kojima je rukovodio profesor Slobodan Kajtez.
Vladika šumadijski je Dragici Nikolić uručio orden Svetog Save drugog stepena koji dodeljuje Šumadijska eparhija. Uručene su i gramate fakultetu primenjenih umetnosti, kao i kompaniji Mitel.
Činu osvećenja i liturgiji u manastiru Voljavča prisustvovali su i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i druge ličnosti iz društvenog i kulturnog života Šumadije, kao i meštani Stragara.
Manastir Voljavča poznat je i po tome što je u njemu svojevremeno održavno prva sednica Praviteljstvujuščeg sovjeta.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).