slajd_cop21.jpg

Vesti

30.11.2015. - 15:37

Predsednik Nikolić razgovarao sa šefovima više zemalja na #COP21

Na marginama globalnog klimatskog samita "COP21", koji se u organizaciji Ujedinjenih nacija danas održava u Parizu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa brojnim liderima svetskih država.

Beograd, 30. novembar 2015. godine – Na marginama globalnog klimatskog samita „COP21“, koji se održava u organizaciji Ujedinjenih nacija u Parizu, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa brojnim liderima svetskih država.
 
Predsednik Nikolić razgovarao je sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država, Barakom Obamom, sa kojim mu je ovo bio već peti susret. Predsednici Nikolić i Obama razgovarali su o migrantskoj krizi, u svetlu terorističkih napada koji su nedavno potresli Rusiju, Francusku i Mali. 
 
Predsednik Nikolić razgovarao je i sa predsednicima: Mađarske, Janošem Aderom; Šri Lanke, Majritipalom Sirisen; Indonezije, Joko Vidodom; Albanije,Bujarom Nišanijem; Kipra, Nikosom Anastaijadesom; Čilea, Mišel Bašele; Palestine, Mahmudom Abasom; Makedonije, Đorđem Ivanovom, Crne Gore, Filipom Vujanovićem; Bocvane, Seretse Kama Jan Kamom; Mongolije, Cakjaginom Elbegdoržom; Litvanije, Dalijom Gribauskaite; Republike Južna Afrika, Džejkobom Zumom; Bugarske, Rosenom Plevnelijevim; Jermenije, Seržom Sargsjanom; Moldavije, Nikolaeom Timoftijem; Gane, Džonom D. Mahamom. Predsednik Srbije sreo se i sa premijerima: Nemačke, Angelom Merkel; Austrije, Vernerom Fajmanom; Grčke, Aleksisom Ciprasom; Slovenije, Mirom Cerarom; Japana, Šinzom Abe; Francuske, Manuelom Valsom; Svazilenda, Barnabasom S. Dlaminijem; prvim potpredsednikom Vlade Kube, Migelom Dijaz-Kanelom, kao i generalnim sekretarom UN Ban Kimunom.
 
Predsednik Nikolić je sa svojim kolegama razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje i važnosti jedinstva i uzajamne podrške u borbi protiv klimatskih promena i svetskog zla terorizma. Predsednik Srbije je zahvalio predstavnicima država koje nisu priznale nezavnisnost Kosova i Metohije i čije su zemlje glasale protiv ulaska takozvane „Republike Kosovo“ u Unesko, kao i onim državama koje su priznale „Kosovo“, ali su bile uzdržane prilikom glasanja u Unesku. 
 
Posebno topao i prijateljski susret predsednik Nikolić je imao sa predsednikom Republike Indonezije, sa kojim je razgovarao o učvršćivanju bilateralne saradnje i razmeni poseta na najvišem nivou. Predsednik Nikolić se zahvalio i premijeru Japana, koji je rekao da se pitanje kulturne baštine ne sme politizovati i izrazio želju da sve zemlje dodatno osnaže saradnju u svim oblastima. U dužem razgovoru predsednik Srbije se zadržao i sa predsednicima Namibije, Bocvane i Moldavije.
 
Na kraju, predsednik Šri Lanke je tokom razgovora sa predsednikom Nikolićem istakao važnost učvršćivanja prijateljstva i uzajamne podrške u pitanjima od zajedničke važnosti za naše dve države.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).