slajd_cop21.jpg

Вести

30.11.2015. - 15:37

Председник Николић разговарао са шефовима више земаља на #COP21

На маргинама глобалног климатског самита "COP21", коjи се у организациjи Уjедињених нациjа данас одржава у Паризу, председник Србиjе Tомислав Николић разговарао jе са броjним лидерима светских држава.

Београд, 30. новембар 2015. године – На маргинама глобалног климатског самита „COP21“, који се одржава у организациjи Уjедињених нациjа у Паризу, председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је са бројним лидерима светских држава.
 
Председник Николић разговарао је са председником Сједињених Америчких Држава, Бараком Обамом, са којим му је ово био већ пети сусрет. Председници Николић и Обама разговарали су о мигрантској кризи, у светлу терористичких напада који су недавно потресли Русију, Француску и Мали. 
 
Председник Николић разговарао је и са председницима: Мађарске, Јаношем Адером; Шри Ланке, Мајритипалом Сирисен; Индонезије, Јоко Видодом; Албаније,Бујаром Нишанијем; Кипра, Никосом Анастаијадесом; Чилеа, Мишел Башеле; Палестине, Махмудом Абасом; Македоније, Ђорђем Ивановом, Црне Горе, Филипом Вујановићем; Боцване, Серетсе Кама Јан Камом; Монголије, Цакјагином Елбегдоржом; Литваније, Далијом Грибаускаите; Републике Јужна Африка, Џејкобом Зумом; Бугарске, Росеном Плевнелијевим; Јерменије, Сержом Саргсјаном; Молдавије, Николаеом Тимофтијем; Гане, Џоном Д. Махамом. Председник Србије срео се и са премијерима: Немачке, Ангелом Меркел; Аустрије, Вернером Фајманом; Грчке, Алексисом Ципрасом; Словеније, Миром Цераром; Јапана, Шинзом Абе; Француске, Мануелом Валсом; Свазиленда, Барнабасом С. Дламинијем; првим потпредседником Владе Кубе, Мигелом Дијаз-Канелом, као и генералним секретаром УН Бан Кимуном.
 
Председник Николић је са својим колегама разговарао о унапређењу билатералне сарадње и важности јединства и узајамне подршке у борби против климатских промена и светског зла тероризма. Председник Србије је захвалио представницима држава које нису признале незавнисност Косова и Метохије и чије су земље гласале против уласка такозване „Републике Косово“ у Унеско, као и оним државама које су признале „Косово“, али су биле уздржане приликом гласања у Унеску. 
 
Посебно топао и пријатељски сусрет председник Николић је имао са председником Републике Индонезије, са којим је разговарао о учвршћивању билатералне сарадње и размени посета на највишем нивоу. Председник Николић се захвалио и премијеру Јапана, који је рекао да се питање културне баштине не сме политизовати и изразио жељу да све земље додатно оснаже сарадњу у свим областима. У дужем разговору председник Србије се задржао и са председницима Намибије, Боцване и Молдавије.
 
На крају, председник Шри Ланке је током разговора са председником Николићем истакао важност учвршћивања пријатељства и узајамне подршке у питањима од заједничке важности за наше две државе.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).