kirbi(1).jpg

Vesti

24.10.2012. - 00:00

Predsednik Nikolić sa ambasadorom SAD-a Majklom Kirbijem

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem o privlačenju američkih investicija i temama koje su od značaja za stabilnost regiona.

 

Predsednik Nikolić zahvalio je ambasadoru Kirbiju na njegovom jučerašnjem pozivu firmi "Majkrosoft" da ulaže u Srbiju, što je, kako je ocenio, jasan signal i drugim stranim investitorima o povoljnostima investiranja na srpskom tržištu, saopštila je Pres-služba predsednika Srbije.

 

Govoreći o prošlonedeljnom susretu premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, uz prisustvo visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, predsednik Srbije je istakao da taj susret predstavlja početak nove faze dijaloga Beograda i Prištine i zatražio široku podršku međunarodne zajednice, kako bi razgovori doveli do napretka u uspostavljanju trajne stabilnosti u regionu.

 

Takođe, predsednik Nikolić je skrenuo pažnju američkom ambasadoru da, iako je Srbija posvećena uspostavljanju stabilnosti na prostoru jugoistočne Evrope, pojedini političari u regionu misle da sebe mogu učiniti bitnijim u očima Zapada tako što će, izvlačenjem iz konteksta njegovih reči i grubim falsifikatima, pokušati da stvore lošu sliku o politici koju Srbija vodi.

"Poslednji primer je jučerašnje pismo Bakira Izetbegovića. Srbija je učinila mnogo na uspostavljanju stabilnosti u ovom delu Evrope i njena politika po tom pitanju se neće menjati, rekao je predsednik Nikolić", poručio je Nikolić.

 

Ambasador Kirbi je pozdravio napredak u razgovorima sa Prištinom i obećao pomoć SAD kako bi ti razgovori bili što konstruktivniji.

 

Istovremeno, on je pohvalio napore vlade u uspostavljanju stabilnosti institucija u Srbiji i, pre svega, napore koji se ulažu u borbu protiv korupcije.

 

Ambasador SAD istakao je da je sve to potrebno kako bi se u Srbiji stvorila povoljna atmosfera za privlačenje stranih investitora, što je bitan uslov za razvoj domaće privrede.

 

Kirbi je u razgovoru sa predsednikom Nikolićem još jednom potvrdio dolazak američke državne sekretarke Hilari Klinton u Srbiju sledeće nedelje.

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.