kirbi(1).jpg

Вести

24.10.2012. - 00:00

Председник Николић са амбасадором САД-а Мајклом Кирбијем

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са амбасадором САД Мајклом Кирбијем о привлачењу америчких инвестиција и темама које су од значаја за стабилност региона.

 

Председник Николић захвалио је амбасадору Кирбију на његовом јучерашњем позиву фирми "Мајкрософт" да улаже у Србију, што је, како је оценио, јасан сигнал и другим страним инвеститорима о повољностима инвестирања на српском тржишту, саопштила је Прес-служба председника Србије.

 

Говорећи о прошлонедељном сусрету премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија, уз присуство високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, председник Србије је истакао да тај сусрет представља почетак нове фазе дијалога Београда и Приштине и затражио широку подршку међународне заједнице, како би разговори довели до напретка у успостављању трајне стабилности у региону.

 

Такође, председник Николић је скренуо пажњу америчком амбасадору да, иако је Србија посвећена успостављању стабилности на простору југоисточне Европе, поједини политичари у региону мисле да себе могу учинити битнијим у очима Запада тако што ће, извлачењем из контекста његових речи и грубим фалсификатима, покушати да створе лошу слику о политици коју Србија води.

"Последњи пример је јучерашње писмо Бакира Изетбеговића. Србија је учинила много на успостављању стабилности у овом делу Европе и њена политика по том питању се неће мењати, рекао је председник Николић", поручио је Николић.

 

Амбасадор Кирби је поздравио напредак у разговорима са Приштином и обећао помоћ САД како би ти разговори били што конструктивнији.

 

Истовремено, он је похвалио напоре владе у успостављању стабилности институција у Србији и, пре свега, напоре који се улажу у борбу против корупције.

 

Амбасадор САД истакао је да је све то потребно како би се у Србији створила повољна атмосфера за привлачење страних инвеститора, што је битан услов за развој домаће привреде.

 

Кирби је у разговору са председником Николићем још једном потврдио долазак америчке државне секретарке Хилари Клинтон у Србију следеће недеље.

Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.