23121314_b.jpg

Vesti

15.05.2015. - 15:15

Predsednik Nikolić sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je Balkan posle nekoliko godina u kojima se Srbija intenzivno trudila da bude oaza mira, ponovo vraćen nekoliko godina unazad, a šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio zabrinutost zbog tendencija za preporod ekstremizma u regionu.

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je Balkan posle nekoliko godina u kojima se Srbija intenzivno trudila da bude oaza mira, ponovo vraćen nekoliko godina unazad, a šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio zabrinutost zbog tendencija za preporod ekstremizma u regionu.
"Sve su to posledice proglašenja takozvane nezavisne države Kosovo i njene želje, kao i želje Albanije da se stvori jedna velika albanska država koja bi zahvatila granice okolnih država, makar četiri okolne države", ocenio je Nikolić u razgovoru sa Lavrovom u Beogradu.
On je dodao da su ruski i srpski stavovi u spoljnoj politici veoma bliski, posebno u vezi žarišta koja se otvaraju širom sveta i zahvalio šefu ruske diplomatije na podršci koju Moskva pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje. “Izuzetno cenimo apsolutno jasan, čvrst stav i podršku Rusije našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu, našoj borbi za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije”, rekao je Nikolić na početku sastanka sa Lavrovom koji je bio otvoren za javnost.
Nikolić je istakao da "ta besmislena odluka" o kosovskoj nezavisnosti koju su ishitreno prihvatile neke države u svetu i koja je izazvala lančanu reakciju sa negativnim posledicama u celom svetu, bez podrške Rusije u Savetu bezbednosti UN “bi možda mogla i da ima neki značaj”.
Predsednik Srbije naglasio je da Srbija duže od 200 godina ima izvanredne odnose sa Rusijom i vezuje svoju sudbinu sa sudbinom Rusije, ima svoje uspone i padove, koji prate uspone i padove Rusije. "Kod nas se zna da kada Rusiji ide dobro, ide dobro i Srbiji. Molim Vas da pozdravite predsednika Ruske Federacije (Vladimira Putina) i da mu poželite da i dalje uspešno vodi svoju državu", kazao je Nikolić i dodao da je Balkan posle nekoliko godina u kojima se Srbija intenzivno trudila da bude oaza mira, ponovo vraćen nekoliko godina unazad. "Sve su to posledice proglašenja takozvane nezavisne države Kosovo i njene želje, kao i želje Albanije da se stvori jedna velika albanska država koja bi zahvatila granice okolnih država, makar četiri okolne države“, ocenio je Nikolić i dodao da su ruski i srpski stavovi u spoljnoj politici veoma bliski, posebno u vezi žarišta koja se otvaraju širom sveta.
On je naveo da dve zemlje imaju izvanrednu ekonomsku saradnju i istovremeno izrazio žaljenje što nije došlo do realizacije projekta izgradnje gasovoda „Južni tok“, ali je rekao da se nada da će ruski gas nekim drugim putem stići do Srbije.
Nikolić je rekao da se nada da će poseta Lavrova ohrabriti privrede dve države i pomoći da se dodatno ojačaju ekonomske veze, "mada Srbija prijateljstvo ne ceni po obimu ekonomskih veza".
Lavrov je najpre preneo Nikoliću pozdrav Putina i rekao da je u Moskvi veoma "visoko ocenjen“ dolazak predsednika Srbije na Paradu posvećenu 70. godišnjici pobede nad fašizmom. "To se dogodilo u kontekstu pokušaja da se umanji značaj ovog praznika, da se spekuliše sa ovim praznikom. To su politički ciljevi koji nemaju ništa zajedničko sa našom zajedničkom pobedom i onim za šta smo se izborili i onim što Evropa mora da čuva i ne dozvoli da bude poniženo“, rekao je Lavrov.
On je kazao da Rusija, kao i Srbija posvećuje veliki značaj jačanju međusobnog prijateljstva koje je zasnovano na velikim i bogatim istorijskim tradicijama, ističući Nikolićev lični doprinos utvrđivanju bratstva i zajedničke borbe. "Naša saradnja u vezi sa međunarodnim temama, razvija se veoma konstruktivno. Usaglašavamo naše akcije, razmenjujemo ocene i informacije u UN i OEBS-u.
Srbija koja predsedava OEBS-u deluje uravnoteženo, kao što je potrebno na tom mestu u organizaciji, ne zauzimajući jednostrane pristupe i stavove i trudi se da razradi konsenzusne pristupe“, ocenio je šef ruske diplomatije.
Lavrov je izrazio zabrinutost zbog tendencija za preporod ekstremizma u regionu Balkana i rekao da Moskva želi da učestvuje u rešavanju ovdašnjih problema, jer „u suprotnom postoji rizik da se suočimo sa novim nesrećama u ovom regionu“. “Od važnosti je da naši partneri, pre svih EU, ne zanemaruje ove probleme. Nagomilavanje problema koji se ne rešavaju prete eksplozijom. Radi toga je potrebno da pronađemo pravednu odluku za rešavanje problema, bilo na Kosovu, bilo u Bosni i Hercegovini ili Makedoniji”, rekao je Lavrov.
On je dodao da je jedan od temelja saradnje Beograda i Moskve privreda, kao i da su ruska ulaganja u Srbiji blizu četiri milijarde dolara. „Znamo za planove vaše vlade za projekte privatizacije. Ubeđen sam da će naše kompanije biti spremne da učestvuju u tim projektima, na obostrano korisnoj osnovi“, naveo je Lavrov.
On je kazao da su nezaobilazne humanitarna i kulturna saradnja, kao i međusobne posete, ocenivši da je predsednica Saveta federacije Valentina Matvijenko nedavno posetila Beograd i bila veoma zadovoljna.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).