23121314_b.jpg

Вести

15.05.2015. - 15:15

Председник Николић са министром спољних послова Руске Федерације

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да је Балкан после неколико година у којима се Србија интензивно трудила да буде оаза мира, поново враћен неколико година уназад, а шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изразио забринутост због тенденција за препород екстремизма у региону.

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да је Балкан после неколико година у којима се Србија интензивно трудила да буде оаза мира, поново враћен неколико година уназад, а шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изразио забринутост због тенденција за препород екстремизма у региону.
"Све су то последице проглашења такозване независне државе Косово и њене жеље, као и жеље Албаније да се створи једна велика албанска држава која би захватила границе околних држава, макар четири околне државе", оценио је Николић у разговору са Лавровом у Београду.
Он је додао да су руски и српски ставови у спољној политици веома блиски, посебно у вези жаришта која се отварају широм света и захвалио шефу руске дипломатије на подршци коју Москва пружа суверенитету и територијалном интегритету наше земље. “Изузетно ценимо апсолутно јасан, чврст став и подршку Русије нашем суверенитету и територијалном интегритету, нашој борби за очување Косова и Метохије у саставу Србије”, рекао је Николић на почетку састанка са Лавровом који је био отворен за јавност.
Николић је истакао да "та бесмислена одлука" о косовској независности коју су исхитрено прихватиле неке државе у свету и која је изазвала ланчану реакцију са негативним последицама у целом свету, без подршке Русије у Савету безбедности УН “би можда могла и да има неки значај”.
Председник Србије нагласио је да Србија дуже од 200 година има изванредне односе са Русијом и везује своју судбину са судбином Русије, има своје успоне и падове, који прате успоне и падове Русије. "Код нас се зна да када Русији иде добро, иде добро и Србији. Молим Вас да поздравите председника Руске Федерације (Владимира Путина) и да му пожелите да и даље успешно води своју државу", казао је Николић и додао да је Балкан после неколико година у којима се Србија интензивно трудила да буде оаза мира, поново враћен неколико година уназад. "Све су то последице проглашења такозване независне државе Косово и њене жеље, као и жеље Албаније да се створи једна велика албанска држава која би захватила границе околних држава, макар четири околне државе“, оценио је Николић и додао да су руски и српски ставови у спољној политици веома блиски, посебно у вези жаришта која се отварају широм света.
Он је навео да две земље имају изванредну економску сарадњу и истовремено изразио жаљење што није дошло до реализације пројекта изградње гасовода „Јужни ток“, али је рекао да се нада да ће руски гас неким другим путем стићи до Србије.
Николић је рекао да се нада да ће посета Лаврова охрабрити привреде две државе и помоћи да се додатно ојачају економске везе, "мада Србија пријатељство не цени по обиму економских веза".
Лавров је најпре пренео Николићу поздрав Путина и рекао да је у Москви веома "високо оцењен“ долазак председника Србије на Параду посвећену 70. годишњици победе над фашизмом. "То се догодило у контексту покушаја да се умањи значај овог празника, да се спекулише са овим празником. То су политички циљеви који немају ништа заједничко са нашом заједничком победом и оним за шта смо се изборили и оним што Европа мора да чува и не дозволи да буде понижено“, рекао је Лавров.
Он је казао да Русија, као и Србија посвећује велики значај јачању међусобног пријатељства које је засновано на великим и богатим историјским традицијама, истичући Николићев лични допринос утврђивању братства и заједничке борбе. "Наша сарадња у вези са међународним темама, развија се веома конструктивно. Усаглашавамо наше акције, размењујемо оцене и информације у УН и ОЕБС-у.
Србија која председава ОЕБС-у делује уравнотежено, као што је потребно на том месту у организацији, не заузимајући једностране приступе и ставове и труди се да разради консензусне приступе“, оценио је шеф руске дипломатије.
Лавров је изразио забринутост због тенденција за препород екстремизма у региону Балкана и рекао да Москва жели да учествује у решавању овдашњих проблема, јер „у супротном постоји ризик да се суочимо са новим несрећама у овом региону“. “Од важности је да наши партнери, пре свих ЕУ, не занемарује ове проблеме. Нагомилавање проблема који се не решавају прете експлозијом. Ради тога је потребно да пронађемо праведну одлуку за решавање проблема, било на Косову, било у Босни и Херцеговини или Македонији”, рекао је Лавров.
Он је додао да је један од темеља сарадње Београда и Москве привреда, као и да су руска улагања у Србији близу четири милијарде долара. „Знамо за планове ваше владе за пројекте приватизације. Убеђен сам да ће наше компаније бити спремне да учествују у тим пројектима, на обострано корисној основи“, навео је Лавров.
Он је казао да су незаобилазне хуманитарна и културна сарадња, као и међусобне посете, оценивши да је председница Савета федерације Валентина Матвијенко недавно посетила Београд и била веома задовољна.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).