madjarska1(1).jpg

Vesti

13.11.2012. - 00:00

Predsednik Nikolić u zvaničnoj poseti Mađarskoj

BUDIMPEŠTA – Predsednici Srbije i Mađarske, Tomislav Nikolić i Janoš Ader, saglasili su se da je došlo vreme za prevazilaženje otvorenih pitanja u odnosima dveju zemalja, kao i za produbljivanje saradnje u oblasti ekonomije, kulture i evrointegracija.

Dvojica predsednika su novinarima, posle susreta u Budimpešti, najavila da će se uskoro zajedno pokloniti žrtvama zločina počinjenih u Novom Sadu 1942. godine i širom Vojvodine 1944. i 1945. godine.

 

Predsednik Nikolić je istakao da je Srbija posle izbora održanih u maju odlučila da krene u susret svojim prijateljima da rešava probeme koji su bili gurnuti pod tepih.

"Mi imao divnu sponu, to su Srbi koji žive Mađarskoj i Mađari koji žive u Srbiji. Dužni smo da im obezbedimo najbolje moguće uslove za život, da ih uključimo u demokratske tokove i da odbranimo sva njihova ljudska, manjinska i kolektivna prava", rekao je Nikolić.

 

Rešavanje otvorenih pitanja, objasnio je Nikolić, omogući će da buduće generacije ne žive opterećene prošlošću, već da iskoriste sve potencijale saradnje.

"Predsednik Ader i ja nismo opterećeni prošlošću, mi razmisljamo o budućnosti i zato smo odlučili da našim narodima uputimo simbolični poziv da žive novi život. Poklonićemo se senima, osudićemo one iz svog naroda koji su zločine počinili a našoj deci otvoriti mogućnost da žive novi život", rekao je Nikolić.

 

Osvrćući se neke incidente novijeg datuma, i Nikolić i Ader su istakli da će uložiti svoj predsednički autoritet da se vređanja na nacionalnoj osnovi predupređuju i kažnjavaju.

"Srpska zajednica koja živi u Mađarskoj nema razloga za strah i mirne duše mogu da izjavim to da nijedna druga zajednica u Mađarskoj nema razloga za strah. Ovakvi susreti su jasni znaci naše namere da od sada takvi događaji sa obe strane naiđu na oštar otpor naših vlasti", rekao je Ader osvrćući se na nedavno ispisivanje uvredljivih grafira na srpskim institucijama i crkvama u Budimpešti i Sent Andreji.

 

Dvojica predsednika su veliku pažnju posvetila i procesu evrointegracija, i Nikolić je konstatovao da je je Mađarska, kao država proistela iz stare evropske civilizacije, potrebna Srbiji na njenom evropskom putu, kao prijatelj i promoter članstva u EU.

 

Predsednik Nikolić je podsetio da je Srbija ispunila skoro sve uslove iz evropske agende potrebne za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu u EU, i istakao da se ubrzano otklanjaju greške koje su počinjene u prethodnoj vladi, koja je, kako je primetio, takođe učinila dosta na evropskom putu Srbije.

 

"Mirno očekujemo kada ćemo dobiti datum početka pregovora, otpočeli smo implementaciju teških dogovora postignutih u prošloj administraciji zato što želimo da pomognemo da narod na KiM živi bolje. Mi, međutim, nikada nećemo priznati nezavisnost KiM", rekao je Nikolić.

 

Predsednik Ader rekao je da su uslovi za početak pregovora o članstvu u EU potpuno jasni, i da očekuje da će Srbija ući u narednu fazu evrointegracija u kojoj će, kako je najavio, Mađarska pomoći Srbiji svojim iskustvima.

 

"Mađarska će i u budućnosti pomagati Srbiji da što pre postane članica EU, ja sam ponudio predsedniku našu pomoć tako što ćemo podeliti iskustva ako Sbiji to bude potrebno. Tome će služiti i budući susreti naših državnih sekretara koji će se održavati u Budimpešti i Beogradu", rekao je Ader.

 

Dvojica predsednika razgovarala su i produbljivanju ekonomske i kulturne saradnje, kao i mogućnosti boljeg povezivanje pograničnih područja i otvaranju novog graničnog prelaza.

 

Nikolić i Ader su konstatovali da je nivo robne razmere dveju zemalja dostigao nivo koji je imao pre krize, a da postoji znatan prostor za zajednički nastup na trećim tržištima ili investicije mađarskih preduzeća u Srbiji.

Predsednik Ader je, izražavajući zadovoljstvo i zbog sve boljih kulturnih odnosa, najavio skoro otvarane mađarskog kulturnog centra u Beoradu.

 

Predsednik Srbije je podsetio na simbolični čin koji govori o nivou poverenja između dve države.

"Mi smo u septembru imali aeromiting u Beogradu i da bismo dokazali kakvo je prijateljstvo jedan mađarski ratni avion je doleteo iz Mađarske, izveo tačku i vratio se u Mađarsku, to je publika oduševljeno dočekala", rekao je Nikolić.

 

Mađarski novinari interesovali su se za situaciju u Vojodini posle nedavne odluke Ustavnog suda Srbije koja se odnosi na elemente autonomije te pokrajine, a Nikolić je istakao da ne postoje nikakvi zategnut odnosi između Beograda i Novog Sada i da u Srbiji svi zakoni moraju biti saglasni ustavu.

"Ako nešto nije u skladu sa Ustavom biće promenjeno da bude u skladu sa Ustavom, a autonomiju Vojvodine niko neće da ugrozi - ustavnu automodiju Vojvodine", rekao je Nikolić.

 

"Ustav je nov i moderan, za njega su na referendumu glasali građani i on važi dok ne bude promenjen. Mi ćemo obezbediti Vojvodini da bude predstavljena u Briselu, samo na drugi način", kaao je Nikolić.

 

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da je zvanična Budimpešta opredeljena za to da pruža podršku naporima Srbije za clanstvo u EU, rekao je za MTI portparol premijera Bertalan Havasi.

 

Nikolić od juče boravi u poseti Mađarskoj, a sa premijerom Orbanom je sinoć imao neformalnu večeru.

 

Prema rečim Havasija, Orban i Nikolić su se složili da odnosi dveju zemalja imaju strateški značaj i da će uložiti zajedničke napore u cilju dalje saradnje.

 

Imeđu ostalog, Orban i Nikolić se složili i da je potrebno doneti regulativu koja će omogućiti jačanje pogranične saradnje.

 

 

Nikolić je jutros položio venac na spomenik na Trgu heroja u Budimpešti.

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.