madjarska1(1).jpg

Вести

13.11.2012. - 00:00

Председник Николић у званичној посети Мађарској

БУДИМПЕШТА – Председници Србије и Мађарске, Томислав Николић и Јанош Адер, сагласили су се да је дошло време за превазилажење отворених питања у односима двеју земаља, као и за продубљивање сарадње у области економије, културе и евроинтеграција.

Двојица председника су новинарима, после сусрета у Будимпешти, најавила да ће се ускоро заједно поклонити жртвама злочина почињених у Новом Саду 1942. године и широм Војводине 1944. и 1945. године.

 

Председник Николић је истакао да је Србија после избора одржаних у мају одлучила да крене у сусрет својим пријатељима да решава пробеме који су били гурнути под тепих.

"Ми имао дивну спону, то су Срби који живе Мађарској и Мађари који живе у Србији. Дужни смо да им обезбедимо најбоље могуће услове за живот, да их укључимо у демократске токове и да одбранимо сва њихова људска, мањинска и колективна права", рекао је Николић.

 

Решавање отворених питања, објаснио је Николић, омогући ће да будуће генерације не живе оптерећене прошлошћу, већ да искористе све потенцијале сарадње.

"Председник Адер и ја нисмо оптерећени прошлошћу, ми размисљамо о будућности и зато смо одлучили да нашим народима упутимо симболични позив да живе нови живот. Поклонићемо се сенима, осудићемо оне из свог народа који су злочине починили а нашој деци отворити могућност да живе нови живот", рекао је Николић.

 

Осврћући се неке инциденте новијег датума, и Николић и Адер су истакли да ће уложити свој председнички ауторитет да се вређања на националној основи предупређују и кажњавају.

"Српска заједница која живи у Мађарској нема разлога за страх и мирне душе могу да изјавим то да ниједна друга заједница у Мађарској нема разлога за страх. Овакви сусрети су јасни знаци наше намере да од сада такви догађаји са обе стране наиђу на оштар отпор наших власти", рекао је Адер осврћући се на недавно исписивање увредљивих графира на српским институцијама и црквама у Будимпешти и Сент Андреји.

 

Двојица председника су велику пажњу посветила и процесу евроинтеграција, и Николић је констатовао да је је Мађарска, као држава проистела из старе европске цивилизације, потребна Србији на њеном европском путу, као пријатељ и промотер чланства у ЕУ.

 

Председник Николић је подсетио да је Србија испунила скоро све услове из европске агенде потребне за добијање датума почетка преговора о чланству у ЕУ, и истакао да се убрзано отклањају грешке које су почињене у претходној влади, која је, како је приметио, такође учинила доста на европском путу Србије.

 

"Мирно очекујемо када ћемо добити датум почетка преговора, отпочели смо имплементацију тешких договора постигнутих у прошлој администрацији зато што желимо да помогнемо да народ на КиМ живи боље. Ми, међутим, никада нећемо признати независност КиМ", рекао је Николић.

 

Председник Адер рекао је да су услови за почетак преговора о чланству у ЕУ потпуно јасни, и да очекује да ће Србија ући у наредну фазу евроинтеграција у којој ће, како је најавио, Мађарска помоћи Србији својим искуствима.

 

"Мађарска ће и у будућности помагати Србији да што пре постане чланица ЕУ, ја сам понудио председнику нашу помоћ тако што ћемо поделити искуства ако Сбији то буде потребно. Томе ће служити и будући сусрети наших државних секретара који ће се одржавати у Будимпешти и Београду", рекао је Адер.

 

Двојица председника разговарала су и продубљивању економске и културне сарадње, као и могућности бољег повезивање пограничних подручја и отварању новог граничног прелаза.

 

Николић и Адер су констатовали да је ниво робне размере двеју земаља достигао ниво који је имао пре кризе, а да постоји знатан простор за заједнички наступ на трећим тржиштима или инвестиције мађарских предузећа у Србији.

Председник Адер је, изражавајући задовољство и због све бољих културних односа, најавио скоро отваране мађарског културног центра у Беораду.

 

Председник Србије је подсетио на симболични чин који говори о нивоу поверења између две државе.

"Ми смо у септембру имали аеромитинг у Београду и да бисмо доказали какво је пријатељство један мађарски ратни авион је долетео из Мађарске, извео тачку и вратио се у Мађарску, то је публика одушевљено дочекала", рекао је Николић.

 

Мађарски новинари интересовали су се за ситуацију у Војодини после недавне одлуке Уставног суда Србије која се односи на елементе аутономије те покрајине, а Николић је истакао да не постоје никакви затегнут односи између Београда и Новог Сада и да у Србији сви закони морају бити сагласни уставу.

"Ако нешто није у складу са Уставом биће промењено да буде у складу са Уставом, а аутономију Војводине нико неће да угрози - уставну аутомодију Војводине", рекао је Николић.

 

"Устав је нов и модеран, за њега су на референдуму гласали грађани и он важи док не буде промењен. Ми ћемо обезбедити Војводини да буде представљена у Бриселу, само на други начин", каао је Николић.

 

Мађарски премијер Виктор Орбан поручио је председнику Србије Томиславу Николићу да је званична Будимпешта опредељена за то да пружа подршку напорима Србије за цланство у ЕУ, рекао је за МТИ портпарол премијера Берталан Хаваси.

 

Николић од јуче борави у посети Мађарској, а са премијером Орбаном је синоћ имао неформалну вечеру.

 

Према речим Хавасија, Орбан и Николић су се сложили да односи двеју земаља имају стратешки значај и да ће уложити заједничке напоре у циљу даље сарадње.

 

Имеђу осталог, Орбан и Николић се сложили и да је потребно донети регулативу која ће омогућити јачање пограничне сарадње.

 

 

Николић је јутрос положио венац на споменик на Тргу хероја у Будимпешти.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).