ivanov(1).jpg

Vesti

26.10.2012. - 00:00

Predsednik Nikolić u zvaničnoj poseti Makedoniji

SKOPLjE - Predsednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Đorde Ivanov poručili su danas u Skoplju da dve zemlje treba da što bliže srađuju s obzirom na slične prepreke koje pred njima stoje na evropskom putu i založili su se da se dijalogom rešavaju sva otvorena pitanja među državama u regionu.

"Pošto i Srbija i Makedonija imaju sličan problem da postanu članice EU mislim da smo upućeni na što bližu međusobnu saradnju. Ako zajedno pokažemo da smo uredili države i ispunili kriterijume brže ćemo ostvariti uspeh i lakše ćemo ubediti ostale države bivše Jugoslavije da jedino saradnjom možemo svi da postanemo deo Unije", rekao je Nikolić.

On je dodao da Makedonija nije slučajno izabrana za njegovu prvu posetu regionu i istakao da tim gestom Srbija pokazuje da su joj dragi prijatelji i oni koju su priznali i oni koji nisu priznali Kosovo. 
"Srbija i Makedonija imaju isprepletanu prošlost, zajedničku budućnost i zajedničke ciljeve, a naš zajednički cilj je članstvo u EU. Imamo problema na tom putu, ali koristimo priliku da uredimo i Srbiju i Makedoniju po najboljim merilima, da države oslobodimo mita, korupcije i kriminala, da sredimo oblast ljudskih i manjiskih prava i sloboda", naveo je Nikolić.

Ako Srbija i Makedonija budu sledile ono što žele njihovi građani, kazao je Nikolić, dve zemlje će imati najčvršće moguće veze.

Makedonski predsednik se složio da se dve zemlje susreću sa sličnim pereprekama na evropskom putu i istakao da one kao i svi problemi mogu da se reše jedino dijalogom.
"Mora da se razgovara jer kada se razgovara dolazi se do rešenja", rekao je Ivanov i dodao da je zbog toga interes Makedonije da razgovara i sa svojim južnim susedom koji im pravi smetnje na evropskom putu.

"Nadam se da će se pronaći rešenje ako postoji želja da se problem reši", rekao je Ivanov.

On je rekao da je zadovoljan što je sprski predsednik za prvu posetu regionu izabrao Makedoniju i naveo da su razgovarali u duhu dobrosusedstva, a da su glavne teme bile pre svega evropske integracije, ali i unapređenje situacije u regionu, ekonomska saradnja, trgovinska razmena...

Dvojica predsednika su se založila i da se spor SPC i MPC reši dijalogom te dve verske zajedice i dodali da ce oni kao predsednici pomoći da taj proces ima uspeha.

Predsednik Srbije se zahvalio državnom rukovodstvu Makedonije što je omogućilo da delegacija Srbije bude prisutna na obeležavanju 100 godina od početka Balkanskih ratova u Kumanovu.
"Sve velike bitke srpske vojske u Prvom balkanskom ratu vođenje su na teritoriji Makedonije. Od vladavine Osmanskog carstva istovremeno su se oslobodili i Kosovo i Metohija i Skoplje", kazao je predsednik Srbije.

Predsednik Nikolić sastao se i sa predsednikom Sobranja Trajkom Veljanoskim, a posle sastanka je izjavio da Srbija i Makedonija imaju zajedničku prošlost i da moraju da grade zajedničku budućnost.

Nikolić je istakao da su dve zemlje "jedna uz drugu" da gledaju u zajedničku budućnost u Evropskoj uniji, ali da na tom putu traže da budu poštovane.
"Slobodan protok ljudi i roba, borba protiv kriminala i korupcije, izgradnja pravne države... to su evropske vrednosti koje želimo, ali tražimo poštovanje. Za nas nema malih naroda", istakao je Nikolić.

 

Makedonski premijer Nikola Gruevski priredio je večeras svečani prijem za Nikolića.

Gruevski je Nikolića dočekao u tradicionalnom restoranu "Vodenica" u Skoplju gde je za delegaciju Srbije pripređena svečana večera.

Nikolić je ranije večeras prisustvovao i svečanom prijemu u ambasadi Srbije u Skoplju gde su se okupili brojni pripadnici srpske dijaspore u Makedoniji, predstavnici srpskih stranaka u toj zemlji, gosti iz zemlje domaćina i predstavnici makedonskih kompanija.

Nikolic će sutra obići tri srpska domaćinstva u mestu Sretenovo i zajedno sa sa makedonskim predsednikom prisustvovati tradicionalnoj rakijadi u Valandovu, a trećeg dana posete prisustvovaće svecanosti obeležavanja stogodišnjice Kumanovske bitke i položiti venac poginulim junacima.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).