ivanov(1).jpg

Вести

26.10.2012. - 00:00

Председник Николић у званичној посети Македонији

СКОПЉЕ - Председници Србије и Македоније Томислав Николић и Ђорде Иванов поручили су данас у Скопљу да две земље треба да што ближе срађују с обзиром на сличне препреке које пред њима стоје на европском путу и заложили су се да се дијалогом решавају сва отворена питања међу државама у региону.

"Пошто и Србија и Македонија имају сличан проблем да постану чланице ЕУ мислим да смо упућени на што ближу међусобну сарадњу. Ако заједно покажемо да смо уредили државе и испунили критеријуме брже ћемо остварити успех и лакше ћемо убедити остале државе бивше Југославије да једино сарадњом можемо сви да постанемо део Уније", рекао је Николић.

Он је додао да Македонија није случајно изабрана за његову прву посету региону и истакао да тим гестом Србија показује да су јој драги пријатељи и они коју су признали и они који нису признали Косово. 
"Србија и Македонија имају испреплетану прошлост, заједничку будућност и заједничке циљеве, а наш заједнички циљ је чланство у ЕУ. Имамо проблема на том путу, али користимо прилику да уредимо и Србију и Македонију по најбољим мерилима, да државе ослободимо мита, корупције и криминала, да средимо област људских и мањиских права и слобода", навео је Николић.

Ако Србија и Македонија буду следиле оно што желе њихови грађани, казао је Николић, две земље ће имати најчвршће могуће везе.

Македонски председник се сложио да се две земље сусрећу са сличним перепрекама на европском путу и истакао да оне као и сви проблеми могу да се реше једино дијалогом.
"Мора да се разговара јер када се разговара долази се до решења", рекао је Иванов и додао да је због тога интерес Македоније да разговара и са својим јужним суседом који им прави сметње на европском путу.

"Надам се да ће се пронаћи решење ако постоји жеља да се проблем реши", рекао је Иванов.

Он је рекао да је задовољан што је спрски председник за прву посету региону изабрао Македонију и навео да су разговарали у духу добросуседства, а да су главне теме биле пре свега европске интеграције, али и унапређење ситуације у региону, економска сарадња, трговинска размена...

Двојица председника су се заложила и да се спор СПЦ и МПЦ реши дијалогом те две верске заједице и додали да це они као председници помоћи да тај процес има успеха.

Председник Србије се захвалио државном руководству Македоније што је омогућило да делегација Србије буде присутна на обележавању 100 година од почетка Балканских ратова у Куманову.
"Све велике битке српске војске у Првом балканском рату вођење су на територији Македоније. Од владавине Османског царства истовремено су се ослободили и Косово и Метохија и Скопље", казао је председник Србије.

Председник Николић састао се и са председником Собрања Трајком Вељаноским, а после састанка је изјавио да Србија и Македонија имају заједничку прошлост и да морају да граде заједничку будућност.

Николић је истакао да су две земље "једна уз другу" да гледају у заједничку будућност у Европској унији, али да на том путу траже да буду поштоване.
"Слободан проток људи и роба, борба против криминала и корупције, изградња правне државе... то су европске вредности које желимо, али тражимо поштовање. За нас нема малих народа", истакао је Николић.

 

Македонски премијер Никола Груевски приредио је вечерас свечани пријем за Николића.

Груевски је Николића дочекао у традиционалном ресторану "Воденица" у Скопљу где је за делегацију Србије припређена свечана вечера.

Николић је раније вечерас присуствовао и свечаном пријему у амбасади Србије у Скопљу где су се окупили бројни припадници српске дијаспоре у Македонији, представници српских странака у тој земљи, гости из земље домаћина и представници македонских компанија.

Николиц ће сутра обићи три српска домаћинства у месту Сретеново и заједно са са македонским председником присуствовати традиционалној ракијади у Валандову, а трећег дана посете присуствоваће свецаности обележавања стогодишњице Кумановске битке и положити венац погинулим јунацима.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).