tan2018-1-20_11302365_0.jpg

Vesti

20.01.2018. - 12:11

Predsednik Srbije započeo jednodnevnu posetu Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas na Kosovu i Metohiji.

On je najpre posetio manastir Banjska i tom prilikom poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, uz dalju i veću pomoć države, a Albancima - da, bez obzira na različite interese, Srbija želi i učiniće sve da očuvamo mir i rešimo razmirice.
 
„Država Srbija nastaviće da pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji, da obezbeđuje njihov ekonomski napredak i naći će nove mehanizme da se obezbedi njihova bezbednost i da se obračuna sa kriminalom i korupcijom. Srbi moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima na Kosovu i Metohiji. Ne sme da nas bude manje na zemlji na kojoj smo uvek živeli. Zato ćemo se kao država boriti ne sve načine", poručio je predsednik Vučić iz manastira Banjska, gde ga je jutros dočekao veliki broj građana i sveštenstvo manastira na čelu sa episkopom raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem.
Predsednik Vučić je rekao i da je došao da razgovara sa građanima koji su uznemireni nakon zločinačkog ubistva Olivera Ivanovića i da želi da razgovara o bezbednosti i koji su to organi koji tu bezbednost treba da garantuju. Predsednik je, osvrćući se na atentat na Ivanovića, rekao da će Srbija, iako je bila spremna da učestvuje u istrazi, što albanska strana neće, razmenjivati informacije sa kosovskim institucijama i da će sačekati konačne rezultate.
 
Govoreći o ulaganjima Vlade Srbije u obnovu na Kosovu i Metohiji predsednik Vučić je preneo da je mnogo toga urađeno i da je Vlada učestvovala u 170 projekata, 42 crkve i manastira. „Ostaje još 250 miliona da uložimo, a 168 miliona dinara smo već uložili. Mnogo toga je urađeno u Banjskoj, ne samo ikonostas i zidovi manastira, već smo mnogo uradili i na banji, čime se život vratio u Banjsku. Od izuzetnog značaja je da se završi projekat Sunčane doline, stambeno naselje za oko 300 porodica. Nastavićemo s tim i gledati kako da dalje pomažemo našem narodu kako bi bio brojniji i čuvao naša ognjišta“, naglasio je predsednik koji se danas Srbima na Kosovu i Metohiji zahvalio na čvrstini, postojanosti, hrabrosti i želji da čuvaju svoju zemlju, svoju Srbiju, ali i svoje porodice.
 
„Došao sam i da poručim Albancima, bez obzira, što neretko Srbe doživljavaju, ne bih rekao kao neprijatelje, kao protivnike, i neretko imamo različite interese, da Srbija ne samo da želi mir, već će dati sve od sebe da taj mir sačuvamo. Učinićemo sve da višedecenijske i viševekovne razmirice rešimo, da obezbedimo trajnost tog mira i sigurnost za svaku albansku i srpsku porodicu“, rekao je predsednik Vučić.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).