tan2018-1-20_11302365_0.jpg

Вести

20.01.2018. - 12:11

Председник Србије започео једнодневну посету Косову и Метохији

Председник Србије Александар Вучић борави данас на Косову и Метохији.

Он је најпре посетио манастир Бањска и том приликом поручио Србима на Kосову и Mетохиjи да мораjу да остану и опстану на своjим огњиштима, уз даљу и већу помоћ државе, а Aлбанцима - да, без обзира на различите интересе, Србиjа жели и учиниће све да очувамо мир и решимо размирице.
 
„Држава Србиjа наставиће да помаже Србима на Kосову и Mетохиjи, да обезбеђуjе њихов економски напредак и наћи ће нове механизме да се обезбеди њихова безбедност и да се обрачуна са криминалом и корупциjом. Срби мораjу да остану и опстану на своjим огњиштима на Kосову и Mетохиjи. Не сме да нас буде мање на земљи на коjоj смо увек живели. Зато ћемо се као држава борити не све начине", поручио jе председник Вучић из манастира Бањска, где га jе јутрос дочекао велики броj грађана и свештенство манастира на челу са епископом рашко-призренским и косовско-метохијским Теодосијем.
Председник Вучић је рекао и да је дошао да разговара са грађанима који су узнемирени након злочиначког убиства Оливера Ивановића и да жели да разговара о безбедности и који су то органи који ту безбедност треба да гарантују. Председник је, осврћући се на атентат на Ивановића, рекао да ће Србија, иако је била спремна да учествује у истрази, што албанска страна неће, размењивати информације са косовским институцијама и да ће сачекати коначне резултате.
 
Говорећи о улагањима Владе Србије у обнову на Косову и Метохији председник Вучић је пренео да је много тога урађено и да је Влада учествовала у 170 пројеката, 42 цркве и манастира. „Остаје још 250 милиона да уложимо, а 168 милиона динара смо већ уложили. Много тога је урађено у Бањској, не само иконостас и зидови манастира, већ смо много урадили и на бањи, чиме се живот вратио у Бањску. Од изузетног значаја је да се заврши пројекат Сунчане долине, стамбено насеље за око 300 породица. Наставићемо с тим и гледати како да даље помажемо нашем народу како би био бројнији и чувао наша огњишта“, нагласио је председник који се данас Србима на Косову и Метохији захвалио на чврстини, постојаности, храбрости и жељи да чувају своју земљу, своју Србију, али и своје породице.
 
„Дошао сам и да поручим Албанцима, без обзира, што неретко Србе доживљавају, не бих рекао као непријатеље, као противнике, и неретко имамо различите интересе, да Србија не само да жели мир, већ ће дати све од себе да тај мир сачувамо. Учинићемо све да вишедеценијске и вишевековне размирице решимо, да обезбедимо трајност тог мира и сигурност за сваку албанску и српску породицу“, рекао је председник Вучић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).