Predsednik Vlade Ruske Federacije u jednodnevnoj poseti Srbiji

Vesti

19.10.2019. - 14:19

Predsednik Vlade Ruske Federacije u jednodnevnoj poseti Srbiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić domaćin je predsedniku Vlade Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu koji boravi u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev prisustvovali su danas prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019“ povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.
 
Predsednik Vlade Ruske Federacije u jednodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je, po završetku prikaza na batajničkom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović", čestitao pripadnicima Vojske Srbije, građanima i gostima Dan oslobođenja Beograda od fašista i ocenio prikaz sa "vrlo dobro" i dodao da će Srbija umeti sama da sačuva svoje nebo, zemlju i ljude.
 
Predsednik Vučić se zahvalio svim oficirima, podoficirima i vojnicima na svemu što čine za svoju zemlju.
 
Predsednik Vlade Ruske Federacije u jednodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
"Dragi oficiri, podoficiri i vojnici Vojske Srbije ocenjujem vašu vežbu, vaš trud i rad, sa vrlo dobro! Hvala vam za sve što činite za svoju zemlju. Čestitam vam Dan oslobođenja Beograda! Da uvek štitimo naše slobodarske vrednosti i tradicije. Posebno dragi veterani, vi koji ste i danas u stroju i koji ste branili Srbiju, želim da vam kažem veliko hvala za sve što ste učinili za našu otadžbinu. Srbija će nastaviti da štititi svoju slobodarsku tradiciju, umećemo sami da sačuvamo svoje nebo, svoju zemlju i svoje ljude. Živela slobodna i nezavisna Srbija", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vlade Ruske Federacije u jednodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednik Vučić zahvalio je predsedniku Vlade Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu, kao i predsedniku Vladimiru Putinu, na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo što je Medvedev u poseti baš na dan kada se obeležava godišnjica oslobođenja od fašizma.
 
"Hvala vam na prijateljstvu, na podršci koju nam pružate. Srpski narod to ume da prepozna i ceni. Veliko hvala što se danas nalazite u Beogradu. Osećamo veliku čast jer zajedno sa nama obeležavate 75. godina od oslobođenja Beograda, od kada su Crvena armija i srpski partizani zajedno ušli u grad i oslobodili ga.
 
S ponosom ističem činjenicu da kao narodi koji su pretrpeli užasne gubitke u Drugom svetskom ratu, mi danas predstavljamo snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vlade Ruske Federacije u jednodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
On je naglasio da Srbija i Rusija imaju izuzetno prijateljske odnose.
 
"Čini mi se da posle mnogo susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsednikom Vlade Medvedevim mogu reći da su naši odnosi na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, da su puni iskrenog poverenja, uvažavanja i razumevanja stavova, što je od ključnog značaja za nas koji smo manji partner, jer uvek možemo da računamo na podršku Moskve. Mi našu saradnju razvijamo da jedni drugima pomažemo u međunarodnim organizacijama, trudimo se da uvek razumemo jedne druge. Hvala Putinu i Medvedevu što uvek imaju dovoljno vremena ne samo da nas čuju, već saslušaju Srbiju i razumeju težinu situacije u kojoj se Srbija u političkom smislu i danas nalazi", rekao je predsednik.
 
Predsednik Vučić je istakao da je jedna od najvažnijih tema i ekonomija, prenoseći da trgovinska razmena neprestano raste, da je 2018. dostigla 3,6 milijardi evra, što je za 18,6 odsto više nego 2017. godine, dok je u prvih osam meseci ove godine iznosila 2,181 milijardi evra, što je nepunih osam odsto više nego u istom periodu prošle godine.
 
Prema njegovim rečima trgovina raste u svim sferama, i dodao je da veruje da ćemo zbog velikog zalaganja premijera dve zemlje imati veću razmenu i u sferi interneta, softvera, digitalizacije, jer su oboje tome posvećeni.
 
Predsednik Vlade Ruske Federacije u jednodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
"Za nas je važan i sporazum koji će iduće nedelje u Moskvi potpisati premijerka Ana Brnabić. To znači mnogo više posla za naše radnike“, ukazao je on.
 
Predsednik Vučić se zahvalio Rusiji što je oslobodila deo svog tržišta za srpske proizvode, na šta je spremna i Srbija za proizvode iz Rusije, i dodao da se ekonomski odnosi razvijaju u odličnom smeru. Predsednik Vučić je rekao da je posebno zainteresovan za nastavak saradnje i u drugim oblastima društvenog života.
 
"Konačno u Narodnom muzeju moći ćemo da vidimo 166-tu stranu Miroslavljevog jevanđelja. Nadam se da ćemo u budućnosti moći da imamo stalne i povremene izložbe ruskog muzeja, Ermitraža i drugih. Brojne su sfere mogućnosti naše saradnje," rekao je predsednik.
 
Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost ruskim prijateljima na podršci i što Srbiju tretiraju kao ravnopravnog partnera, kao prijatelja, baš kako i mi njih doživljavamo, i zahvalio se predsedniku Vlade Medvedevu na iskrenoj podršci koju pruža ističući da srpski narod to ume da prepozna i ceni.
 
"Prenesite pozdrave predsedniku Putinu, a ja sa radošću iščekujem naš 17. susret, 4. decembra u Sočiju", zaključio je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vlade Ruske Federacije u jednodnevnoj poseti Srbiji

Foto Tanjug/ Dragan Kujundžić

Predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev preneo je pozdrave predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću naglasivši da nema mnogo zemalja u svetu koje Rusija može smatrati svojim prijateljem, kao što je to Srbija, i dodao da su pravi prijatelji oni sa kojima Rusi dele i poštuju zajedničku istoriju.
 
Premijer Medvedev je na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije izrazio zadovoljstvo što prisustvuje obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i što, kako kaže, današnji dan provodi među prijateljima.
 
Ne idealizujemo države koje su pobedile u Drugom svetskom ratu, već narode, jer su narodi istiniti tvorci istorije. Ovde su pobedili fašizam i oslobodili Evropu od koncentracionih logora, od kazni, ubijanja, ropstva...", naglasio je premijer Medvedev.
 
Kaže da iako je taj događaj vremenski sve dalje od nas, to je više vredan pominjanja, čuvanja od zaborava i pokušaja revizije istorije.
 
"Na nas pada sve veća odgovornost da tu istoriju pamtimo. Istorija ne sme da bude predmet trgovine", istakao je Medvedev i dodao da je važno da mladi razumeju koliko je vredno ono što su naši preci uradili za mir.
 
Predsednik Vlade Ruske Federacije u jednodnevnoj poseti Srbiji

Foto Foto Tanjug/ Dragan Kujundžić

 
Premijer Medvedev potvrdio je da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije i njenog teritorijalnog integriteta, polazeći od Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.
 
"Poznat vam je stav Rusije. On je zasnovan na Rezoluciji SB UN 1244 i na onome što smo uvek govorili našim srpskim prijateljima - mi polazimo od pune podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Od toga ćemo polaziti i dalje", naglasio je premijer Medvedev.
 
On je ponovio da države moraju da imaju pragmatične odnose sa drugim zemljama i dodao da samo takvi odnosi mogu imati budućnost.
 
Premijer Medvedev je podsetio da u Srbiji rade velike ruske kompanije koje doprinose srpskom budžetu, poput NIS-a, ali, kaže, i one manje čiji doprinos ne treba potceniti.
 
Kaže da će dve zemlje nastaviti da razvijaju zejedničke energetske projekte, među kojima je i Turski tok, a koji će Srbiji, navodi, otvoriti mnogo radnih mesta i uliti još prihoda u budžet.
 
Predsednik Vlade Ruske Federacije u jednodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Premijer Medvedev rekao je i da su danas potpisana dokumenta koja se odnose i na razvoj infrastrukture, naročito, kaže, železničke, koja je "žila kucavica" ekonomske saradnje.
 
"Svedoci smo velikih i ozbiljnih dokumenata koji su danas potpisani u sferi železnice, tehnologije, nauke, izgradnje instituta za istraživanje u medicinske svrhe, svega onoga što nas vodi u budućnost.
 
Potpisivanjem ovakvih sporazuma potvrđujemo da imamo poverenje jedni u druge", ukazao je ruski premijer Medvedev. On je ocenio da je najviši nivo saradnje ostvaren u oblasti poljoprivrede i kaže da je od uvođenja sankcija Rusiji od Evropske unije, ali i koje Rusija uvela njima, Srbija najviše profitirala.
 
Premijer Medvedev ponovio je i da će Srbiji biti vraćena 166. strana Miroslavljevog jevanđelja, i dodao da Rusija shvata da je to "svetinja za Srbe" i kazao da će i naša zemlja njima vratiti slike ruskog umetnika Nikolaja Reriha koji za Ruse ima veliku vrednost. "Mi smo se dogovorili o tako osetljivim stvarima, a to su prijateljski koraci", zaključio je premijer Medvedev.
 
Predsednik Vlade Ruske Federacije u jednodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Svečana akademija povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Svečanom akademijom u beogradskom Sava centru večeras je obeleženo 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.
 
Svečanost, kojoj su prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, počela je intoniranjem himni Srbije i Rusije.
 
Deo programa bio je i kratak dokumentarni film "Put pobede" o najdramatičnijim trenucima bitke za oslobođenje Beograda 1944. godine.  Prisutnima su se obratili predsednik Vučić, premijer Medvedev i nekadašnji član Prve proleterske brigade koji je učestvovao u oslobođenju srpske prestonice 1944. godine Zdenko Duplančić.
 
Predsednik Vlade Ruske Federacije u jednodnevnoj poseti Srbiji

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Borba za oslobođenje Beograda predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine.
 
Oslobađanjem Beograda okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije.
 
Predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev rekao je obraćajući se prisutnima u Sava centru, da smo tokom cele istorije morali da branimo naše zemlje, da ratujemo, iako to nikad nismo želeli, čuvali smo svoje zemlje i pomagali jedni drugima.
 
"Tada smo bili jako bliski i uveren sam da će tako biti zauvek", poručio je Medvedev.
 
Ovaj praznik veoma je važan za naše zemlje, istakao je premijer Medvedev, i dodao da je oslobađanje Beograda bio izvanredan podvig, a sećanje na one koji su mir i slobodu iskovali veoma važno, jer su očuvanje istine o događajima tog vremena jedini lek protiv pokušaja falsifikovanja istorije.
 
"Ne sme biti pokušaja da se sakrije, zamaskira ili zaboravi... Pamtimo logore, masovna streljanja.. Svaki Srbin će se uvek sećati Kragujevca. O tome se mora govoriti otvoreno, bez političkih i drugih modeliranja ", rekao je premijer Medvedev.
 
Svečana akademija povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Obraćajući se predstavnicima srpskog rukovodstva i prusutnima u sali, premijer Medvedev je rekao da je veoma emotivno biti na sceni posle obraćanja onih koji su oslobodili Beograd i filma koji svedoči o njihovim izvanrednim podvizima.
 
"Ali, mi shvatamo da je pobeda izvojevana zahvaljujući heroizmu i odvažnosti onih koji sede u ovoj sali i onih kojih odavno nema među nama. Zato je toliko i vredna ta pobeda. I važno je sećanje, sećanje na one koji su tu pobedu iskovali", poručio je premijer Medvedev.
 
Izrazio je iskrenu zahvalnost svima njima i čestitao praznik koji, kako kaže, "slavimo zajedno" i dodao da će u čast oslobođenja Beograda sutra u Moskvi biti veliki vatromet.
 
Ukazao je, takođe, da treba biti brižljiv prema spomenicima herojima i izrazio zahvalnost Srbiji za to što se upravo tako stara i za Spomenik crvenoarmejcu koji je danas posetio. "Hvala vam puno na tome", rekao je on.
 
Svečana akademija povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednik Vučić poručio je večeras da Srbija zna kolika je cena slobode, jer ju je uvek "kupovala" krvlju svog naroda i zato svoju slobodu nikada nikome neće dati.
 
"Prošlo je 75 godina od kako je ovaj grad, naš Beograd, slobodan grad. I nije bilo ni lako, ni jednostavno, naprotiv, bilo je krvavo doći do te slobode. Gotovo četiri hiljade crvenoarmejaca i pripadnika Narodnooslobodilačke vojske palo je u borbi za tu slobodu", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je kazao da je čuvanje te slobode teško, nekada mukotrpno, i uz plaćanje neke cene, ali da nikada ta sloboda neće biti izneverena i nikada neće biti iznevereni grobovi naših predaka koji su se za nju borili. "Mi smo narod heroja, pobednika i narod koji je reč sloboda doneo na Balkan.
 
Mi nismo ti koji žele da uzmu nečiju slobodu, jer previše cenimo svoju da bismo je uskratili nekome", poručio je predsednik Vučić.
 
Svečana akademija povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednik Vučić je zahvalio svima koji su pomagali u oslobođenju Beograda, ali pre svega Crvenoj armiji, jer, kako je rekao, bez sovjetskih prijatelja ne bismo izvojevali slobodu.
 
Ističe da srpski narod posle toliko žrtava želi da živi u slobodi, da u toj slobodi raste, rađa se i pobeđuje, ali ne, kako kaže, u borbama i ratu, već u ekonomiji i sportu.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).