Председник Владе Руске Федерације у једнодневној посети Србији

Вести

19.10.2019. - 14:19

Председник Владе Руске Федерације у једнодневној посети Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић домаћин је председнику Владе Руске Федерације Дмитрију Медведеву који борави у једнодневној званичној посети Републици Србији.

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев присуствовали су данас приказу способности Војске Србије „Слобода 2019“ поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.
 
Председник Владе Руске Федерације у једнодневној посети Србији

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић је, по завршетку приказа на батајничком аеродрому "Пуковник пилот Миленко Павловић", честитао припадницима Војске Србије, грађанима и гостима Дан ослобођења Београда од фашиста и оценио приказ са "врло добро" и додао да ће Србија умети сама да сачува своје небо, земљу и људе.
 
Председник Вучић се захвалио свим официрима, подофицирима и војницима на свему што чине за своју земљу.
 
Председник Владе Руске Федерације у једнодневној посети Србији

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
"Драги официри, подофицири и војници Војске Србије оцењујем вашу вежбу, ваш труд и рад, са врло добро! Хвала вам за све што чините за своју земљу. Честитам вам Дан ослобођења Београда! Да увек штитимо наше слободарске вредности и традиције. Посебно драги ветерани, ви који сте и данас у строју и који сте бранили Србију, желим да вам кажем велико хвала за све што сте учинили за нашу отаџбину. Србија ће наставити да штитити своју слободарску традицију, умећемо сами да сачувамо своје небо, своју земљу и своје људе. Живела слободна и независна Србија", рекао је председник Вучић.
 
Председник Владе Руске Федерације у једнодневној посети Србији

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић захвалио је председнику Владе Руске Федерације Дмитрију Медведеву, као и председнику Владимиру Путину, на подршци у очувању територијалног интегритета и независности Србије и изразио задовољство што је Медведев у посети баш на дан када се обележава годишњица ослобођења од фашизма.
 
"Хвала вам на пријатељству, на подршци коју нам пружате. Српски народ то уме да препозна и цени. Велико хвала што се данас налазите у Београду. Осећамо велику част јер заједно са нама обележавате 75. година од ослобођења Београда, од када су Црвена армија и српски партизани заједно ушли у град и ослободили га.
 
С поносом истичем чињеницу да као народи који су претрпели ужасне губитке у Другом светском рату, ми данас представљамо снагу која се бори против фалсификовања историје", рекао је председник Вучић.
 
Председник Владе Руске Федерације у једнодневној посети Србији

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Он је нагласио да Србија и Русија имају изузетно пријатељске односе.
 
"Чини ми се да после много сусрета са председником Русије Владимиром Путином и председником Владе Медведевим могу рећи да су наши односи на највишем нивоу у последњих неколико деценија, да су пуни искреног поверења, уважавања и разумевања ставова, што је од кључног значаја за нас који смо мањи партнер, јер увек можемо да рачунамо на подршку Москве. Ми нашу сарадњу развијамо да једни другима помажемо у међународним организацијама, трудимо се да увек разумемо једне друге. Хвала Путину и Медведеву што увек имају довољно времена не само да нас чују, већ саслушају Србију и разумеју тежину ситуације у којој се Србија у политичком смислу и данас налази", рекао је председник.
 
Председник Вучић је истакао да је једна од најважнијих тема и економија, преносећи да трговинска размена непрестано расте, да је 2018. достигла 3,6 милијарди евра, што је за 18,6 одсто више него 2017. године, док је у првих осам месеци ове године износила 2,181 милијарди евра, што је непуних осам одсто више него у истом периоду прошле године.
 
Према његовим речима трговина расте у свим сферама, и додао је да верује да ћемо због великог залагања премијера две земље имати већу размену и у сфери интернета, софтвера, дигитализације, јер су обоје томе посвећени.
 
Председник Владе Руске Федерације у једнодневној посети Србији

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
"За нас је важан и споразум који ће идуће недеље у Москви потписати премијерка Ана Брнабић. То значи много више посла за наше раднике“, указао је он.
 
Председник Вучић се захвалио Русији што је ослободила део свог тржишта за српске производе, на шта је спремна и Србија за производе из Русије, и додао да се економски односи развијају у одличном смеру. Председник Вучић је рекао да је посебно заинтересован за наставак сарадње и у другим областима друштвеног живота.
 
"Kоначно у Народном музеју моћи ћемо да видимо 166-ту страну Мирослављевог јеванђеља. Надам се да ћемо у будућности моћи да имамо сталне и повремене изложбе руског музеја, Ермитража и других. Бројне су сфере могућности наше сарадње," рекао је председник.
 
Председник Вучић је изразио захвалност руским пријатељима на подршци и што Србију третирају као равноправног партнера, као пријатеља, баш како и ми њих доживљавамо, и захвалио се председнику Владе Медведеву на искреној подршци коју пружа истичући да српски народ то уме да препозна и цени.
 
"Пренесите поздраве председнику Путину, а ја са радошћу ишчекујем наш 17. сусрет, 4. децембра у Сочију", закључио је председник Вучић.
 
Председник Владе Руске Федерације у једнодневној посети Србији

Фото Танјуг/ Драган Кујунџић

Председник Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев пренео је поздраве председника Руске Федерације Владимира Путина Председнику Републике Србије Александру Вучићу нагласивши да нема много земаља у свету које Русија може сматрати својим пријатељем, као што је то Србија, и додао да су прави пријатељи они са којима Руси деле и поштују заједничку историју.
 
Премијер Медведев је на заједничкој конференцији за медије са председником Србије изразио задовољство што присуствује обележавању 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату и што, како каже, данашњи дан проводи међу пријатељима.
 
Не идеализујемо државе које су победиле у Другом светском рату, већ народе, јер су народи истинити творци историје. Овде су победили фашизам и ослободили Европу од концентрационих логора, од казни, убијања, ропства...", нагласио је премијер Медведев.
 
Kаже да иако је тај догађај временски све даље од нас, то је више вредан помињања, чувања од заборава и покушаја ревизије историје.
 
"На нас пада све већа одговорност да ту историју памтимо. Историја не сме да буде предмет трговине", истакао је Медведев и додао да је важно да млади разумеју колико је вредно оно што су наши преци урадили за мир.
 
Председник Владе Руске Федерације у једнодневној посети Србији

Фото Фото Танјуг/ Драган Кујунџић

 
Премијер Медведев потврдио је да ће Русија наставити да подржава Србију по питању Kосова и Метохије и њеног територијалног интегритета, полазећи од Резолуције Савета безбедности УН 1244.
 
"Познат вам је став Русије. Он је заснован на Резолуцији СБ УН 1244 и на ономе што смо увек говорили нашим српским пријатељима - ми полазимо од пуне подршке суверенитету и територијалном интегритету Србије. Од тога ћемо полазити и даље", нагласио је премијер Медведев.
 
Он је поновио да државе морају да имају прагматичне односе са другим земљама и додао да само такви односи могу имати будућност.
 
Премијер Медведев је подсетио да у Србији раде велике руске компаније које доприносе српском буџету, попут НИС-а, али, каже, и оне мање чији допринос не треба потценити.
 
Kаже да ће две земље наставити да развијају зеједничке енергетске пројекте, међу којима је и Турски ток, а који ће Србији, наводи, отворити много радних места и улити још прихода у буџет.
 
Председник Владе Руске Федерације у једнодневној посети Србији

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Премијер Медведев рекао је и да су данас потписана документа која се односе и на развој инфраструктуре, нарочито, каже, железничке, која је "жила куцавица" економске сарадње.
 
"Сведоци смо великих и озбиљних докумената који су данас потписани у сфери железнице, технологије, науке, изградње института за истраживање у медицинске сврхе, свега онога што нас води у будућност.
 
Потписивањем оваквих споразума потврђујемо да имамо поверење једни у друге", указао је руски премијер Медведев. Он је оценио да је највиши ниво сарадње остварен у области пољопривреде и каже да је од увођења санкција Русији од Европске уније, али и које Русија увела њима, Србија највише профитирала.
 
Премијер Медведев поновио је и да ће Србији бити враћена 166. страна Мирослављевог јеванђеља, и додао да Русија схвата да је то "светиња за Србе" и казао да ће и наша земља њима вратити слике руског уметника Николаја Рериха који за Русе има велику вредност. "Ми смо се договорили о тако осетљивим стварима, а то су пријатељски кораци", закључио је премијер Медведев.
 
Председник Владе Руске Федерације у једнодневној посети Србији

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Свечана академија поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Свечаном академијом у београдском Сава центру вечерас је обележено 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату.
 
Свечаност, којој су присуствовали председник Републике Србије Александар Вучић и председник Руске Федерације Дмитриј Медведев, почела је интонирањем химни Србије и Русије.
 
Део програма био је и кратак документарни филм "Пут победе" о најдраматичнијим тренуцима битке за ослобођење Београда 1944. године.  Присутнима су се обратили председник Вучић, премијер Медведев и некадашњи члан Прве пролетерске бригаде који је учествовао у ослобођењу српске престонице 1944. године Зденко Дупланчић.
 
Председник Владе Руске Федерације у једнодневној посети Србији

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Борба за ослобођење Београда представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату, а трајала је од 12. до 20. октобра 1944. године.
 
Ослобађањем Београда окончана је 1.287 дана дуга немачка окупација главног града Југославије.
 
Председник Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев рекао је обраћајући се присутнима у Сава центру, да смо током целе историје морали да бранимо наше земље, да ратујемо, иако то никад нисмо желели, чували смо своје земље и помагали једни другима.
 
"Тада смо били јако блиски и уверен сам да ће тако бити заувек", поручио је Медведев.
 
Овај празник веома је важан за наше земље, истакао је премијер Медведев, и додао да је ослобађање Београда био изванредан подвиг, а сећање на оне који су мир и слободу исковали веома важно, јер су очување истине о догађајима тог времена једини лек против покушаја фалсификовања историје.
 
"Не сме бити покушаја да се сакрије, замаскира или заборави... Памтимо логоре, масовна стрељања.. Сваки Србин ће се увек сећати Kрагујевца. О томе се мора говорити отворено, без политичких и других моделирања ", рекао је премијер Медведев.
 
Свечана академија поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Обраћајући се представницима српског руководства и прусутнима у сали, премијер Медведев је рекао да је веома емотивно бити на сцени после обраћања оних који су ослободили Београд и филма који сведочи о њиховим изванредним подвизима.
 
"Али, ми схватамо да је победа извојевана захваљујући хероизму и одважности оних који седе у овој сали и оних којих одавно нема међу нама. Зато је толико и вредна та победа. И важно је сећање, сећање на оне који су ту победу исковали", поручио је премијер Медведев.
 
Изразио је искрену захвалност свима њима и честитао празник који, како каже, "славимо заједно" и додао да ће у част ослобођења Београда сутра у Москви бити велики ватромет.
 
Указао је, такође, да треба бити брижљив према споменицима херојима и изразио захвалност Србији за то што се управо тако стара и за Споменик црвеноармејцу који је данас посетио. "Хвала вам пуно на томе", рекао је он.
 
Свечана академија поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић поручио је вечерас да Србија зна колика је цена слободе, јер ју је увек "куповала" крвљу свог народа и зато своју слободу никада никоме неће дати.
 
"Прошло је 75 година од како је овај град, наш Београд, слободан град. И није било ни лако, ни једноставно, напротив, било је крваво доћи до те слободе. Готово четири хиљаде црвеноармејаца и припадника Народноослободилачке војске пало је у борби за ту слободу", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је казао да је чување те слободе тешко, некада мукотрпно, и уз плаћање неке цене, али да никада та слобода неће бити изневерена и никада неће бити изневерени гробови наших предака који су се за њу борили. "Ми смо народ хероја, победника и народ који је реч слобода донео на Балкан.
 
Ми нисмо ти који желе да узму нечију слободу, јер превише ценимо своју да бисмо је ускратили некоме", поручио је председник Вучић.
 
Свечана академија поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић је захвалио свима који су помагали у ослобођењу Београда, али пре свега Црвеној армији, јер, како је рекао, без совјетских пријатеља не бисмо извојевали слободу.
 
Истиче да српски народ после толико жртава жели да живи у слободи, да у тој слободи расте, рађа се и побеђује, али не, како каже, у борбама и рату, већ у економији и спорту.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).