tan2018-10-16_103514426_2.jpg

Vesti

16.10.2018. - 19:45

Predsednik Vučić na ceremoniji svečanog otvaranja Trećeg samita ministara transporta i Trećeg foruma gradonačelnika

Predsednik Republike Srbije  Aleksandar Vučić prisustvovao je  ceremoniji svečanog otvaranja Trećeg samita ministara transporta i Trećeg foruma gradonačelnika glavnih gradova u okviru mehanizma saradnje Narodne Republike Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Predsednik Vučić je istakao da je povezivanje danas od presudnog značaja za napredak.

"Infrastrukturno nismo povezani, iako smo glavni trgovinski partneri", primetio je predsednik Srbije i dodao da to mora da se ispravi.

"Suština je u povezivanju, da menjamo robe, usluge, na najbolji način smanjimo operativne troškove. Zato ulažemo mnogo novca u razvoj infrastrukture, rečnih luka, puteva. Spremni smo da saslušamo, u tome, savete naših kineskih prijatelja i da damo pun doprinos projektu Jedan pojas, jedan put ", rekao je predsednik Vučić i istakao da ono, zbog čega su se svi okupili na  današnjem forumu, jesu novi putevi, saradnja i prijateljstvo.

"Želimo da budemo bolji, da se spojimo u jednu celinu ostvarenih naroda", izjavio je predsednik Vučić i dodao da Beograd predstavlja čvorište između istoka i zapada, severa i juga, te da je zato najbolje mesto za novi početak. On je izrazio zadovoljstvo što će učesnici skupa imati prilike da vide naše projekte, koji uvode našu prestonicu u red najmodernijih gradova.

Sastanak sa generalnim tužiocem Ruske Federacije

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

Predsednik Vučić je istakao da  bez saradnje sa kineskim prijateljima, pozitivnog pritiska da se nešto izgradi, da se premoste reke, naprave novi putevi, nikada sami ne bismo uspeli.

"Zato sam zahvalan premijeru Li Kećangu i posebno predsedniku Si Đinpingu, sa kojim sam imao pet razgovora do sada i kojem sam zahvalan na ličnom odnosu koji ima prema Srbiji i našem regionu. Zahvalan na infrastrukturnim projektima koje gradimo, od Koridora 10, Koridora 11, kako železničkog, tako i putnog, i izgradnje nove pruge Beograd–Budimpešta, koja će postati čvorište razvoja železničkog saobraćaja u centralno - istočnoj Evropi", objasnio je predsednik Vučić i podsetio  na značaj Kine za srpsku privredu, istakavši  da je Kina, u trenutku kada je železara propadala, kupila to preduzeće, a predsednik Si je posebnu pažnju ukazao tom projektu.

"Kada smo misli da treba da platimo 100 miliona evra da je uništimo, Kinezi su je preuzeli i sada zapošljavaju 5.000 radnika, daju veće plate nego mi. Kineska kompanija postala je strateški partner Srbije i u rudniku bakra na istoku Srbije. Broj kineskih investitora neprestano raste. Očekujemo ulaganje od milijardu dolara u Zrenjaninu. Učešće u programu Jedan pojas, jedan put  svima donosi koristi", naglasio je predsednik Vučić.

Beograd, 16. oktobar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).