tan2018-10-16_103514426_2.jpg

Вести

16.10.2018. - 19:45

Председник Вучић на церемонији свечаног отварања Трећег самита министара транспорта и Трећег форума градоначелника

Председник Републике Србије  Александар Вучић присуствовао је  церемонији свечаног отварања Трећег самита министара транспорта и Трећег форума градоначелника главних градова у оквиру механизма сарадње Народне Републике Кине и 16 земаља централне и источне Европе.

Председник Вучић је истакао да је повезивање данас од пресудног значаја за напредак.

"Инфраструктурно нисмо повезани, иако смо главни трговински партнери", приметио је председник Србије и додао да то мора да се исправи.

"Суштина је у повезивању, да мењамо робе, услуге, на најбољи начин смањимо оперативне трошкове. Зато улажемо много новца у развој инфраструктуре, речних лука, путева. Спремни смо да саслушамо, у томе, савете наших кинеских пријатеља и да дамо пун допринос пројекту Један појас, један пут ", рекао је председник Вучић и истакао да оно, због чега су се сви окупили на  данашњем форуму, јесу нови путеви, сарадња и пријатељство.

"Желимо да будемо бољи, да се спојимо у једну целину остварених народа", изјавио је председник Вучић и додао да Београд представља чвориште између истока и запада, севера и југа, те да је зато најбоље место за нови почетак. Он је изразио задовољство што ће учесници скупа имати прилике да виде наше пројекте, који уводе нашу престоницу у ред најмодернијих градова.

Састанак са генералним тужиоцем Руске Федерације

Фото Танјуг, Димитрије Голл

Председник Вучић је истакао да  без сарадње са кинеским пријатељима, позитивног притиска да се нешто изгради, да се премосте реке, направе нови путеви, никада сами не бисмо успели.

"Зато сам захвалан премијеру Ли Кећангу и посебно председнику Си Ђинпингу, са којим сам имао пет разговора до сада и којем сам захвалан на личном односу који има према Србији и нашем региону. Захвалан на инфраструктурним пројектима које градимо, од Коридора 10, Коридора 11, како железничког, тако и путног, и изградње нове пруге Београд–Будимпешта, која ће постати чвориште развоја железничког саобраћаја у централно - источној Европи", објаснио је председник Вучић и подсетио  на значај Кине за српску привреду, истакавши  да је Кина, у тренутку када је железара пропадала, купила то предузеће, а председник Си је посебну пажњу указао том пројекту.

"Када смо мисли да треба да платимо 100 милиона евра да је уништимо, Кинези су је преузели и сада запошљавају 5.000 радника, дају веће плате него ми. Кинеска компанија постала је стратешки партнер Србије и у руднику бакра на истоку Србије. Број кинеских инвеститора непрестано расте. Очекујемо улагање од милијарду долара у Зрењанину. Учешће у програму Један појас, један пут  свима доноси користи", нагласио је председник Вучић.

Београд, 16. октобар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).