zenk9lmahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvwmpnn01eqv8vmda1ody0yja0zgyynjc2yjawzmezoddknme4owq3yjcuanblz5gtas0c5acbotab.jpg

Vesti

26.08.2018. - 22:33

Predsednik Vučić na Evropskom forumu Alpbah 2018

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u dvodnevnoj poseti Austriji, gde je učestvovao na Evropskom forumu Alpbah 2018.

Predsednik Vučić je, po završetku foruma u Alpbahu, rekao da je i na tom mestu tražio podršku međunarodne zajednice za to da Srbi i Albanci sami dogovore pitanje Kosova i Metohije, kao i za evropske integracije Srbije.

"Mislim da su ljudi konačno razumeli da mi sami moramo da kreiramo svoju budućnost, uz podršku drugih, a ne da svi misle da oni treba da nam je kreiraju", rekao je predsednik Vučić i dodao da je uvek pesimista, jer dve strane imaju različite stavove, ali postoji želja da se nađe put do rešenja, jer se radi o našim građanima i njihovoj budućnosti.

"Mir između Srba i Albanaca, to je nešto na čemu radimo. Imali smo strašan broj sukoba. Nadam se i kažem da je to želja srpskog naroda da dođemo do održivog mira", naveo je predsednik Vučić i istakao  da bi dogovor Albanaca i Srba bio ogromno dostignuće za ceo region, te da bi posle njega mogli da kažemo da imamo miran i stabilan region, koji je najbolje mesto za ulaganje. On je podvukao ulogu Austrije, kao predsedavajuće EU do kraja godine, od koje očekuje podršku i u dijalogu Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija zna da pred sobom ima puno stvari koje mora da učini i poboljša da bi postala članica EU.

"Zajedno sa Crnom Gorom smo lider u tom procesu u regionu, ali imamo još mnogo da učinimo. Najpre moramo sprovesti pravne reforme i mnoge reforme u drugim oblastima. U ekonomiji smo puno uradili, imamo suficit u budžetu već tri godine, smanjili smo javni dug i treća smo zemlja u Evropi po ekonomskom rastu u prvoj polovini ove godine. To su sve dobre vesti i nešto čime možemo da se ponosimo, ali ne znače ništa ako ne možemo da očuvamo mir i stabilnost u regionu", rekao je predsednik Srbije i napomenuo  da postoje dva viđenja stanja – jedno, da je Kosovo nezavisna država, koju podržava pola sveta, ali i drugo, da je Kosovo deo Srbije, iza kojeg stoji druga polovina, pet članica EU i brojne zemlje istoka, Azije, Afrike.

"Zato je potrebno naći rešenje koje ne bi bilo jednostrano, koje bi bilo bolno za obe strane, jer to onda znači da svi mogu biti pomalo zadovoljni i nezadovoljni. Ako ne nađemo, pitam one koji nas svakodnevno uče lekcijama, koje bi to bilo rešenje. Da Srbija prizna Kosovo, a ne dobije ništa – to se neće dogoditi ni narednih 100 godina. Ako misle da zamrznuti konflikt može trajati stalno - ne može. Jednog dana će se odmrznuti i onda imamo rat, a niko ne želi rat i zato tražimo podršku", rekao je predsednik  Vučić dodajući da su stabilnost i mir najvažnije reči.

Alpbah, 26. avgust 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).