zenk9lmahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvwmpnn01eqv8vmda1ody0yja0zgyynjc2yjawzmezoddknme4owq3yjcuanblz5gtas0c5acbotab.jpg

Вести

26.08.2018. - 22:33

Председник Вучић на Европском форуму Алпбах 2018

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у дводневној посети Аустрији, где је учествовао на Европском форуму Алпбах 2018.

Председник Вучић је, по завршетку форума у Алпбаху, рекао да је и на том месту тражио подршку међународне заједнице за то да Срби и Албанци сами договоре питање Косова и Метохије, као и за европске интеграције Србије.

"Мислим да су људи коначно разумели да ми сами морамо да креирамо своју будућност, уз подршку других, а не да сви мисле да они треба да нам је креирају", рекао је председник Вучић и додао да је увек песимиста, јер две стране имају различите ставове, али постоји жеља да се нађе пут до решења, јер се ради о нашим грађанима и њиховој будућности.

"Мир између Срба и Албанаца, то је нешто на чему радимо. Имали смо страшан број сукоба. Надам се и кажем да је то жеља српског народа да дођемо до одрживог мира", навео је председник Вучић и истакао  да би договор Албанаца и Срба био огромно достигнуће за цео регион, те да би после њега могли да кажемо да имамо миран и стабилан регион, који је најбоље место за улагање. Он је подвукао улогу Аустрије, као председавајуће ЕУ до краја године, од које очекује подршку и у дијалогу Београда и Приштине.

Председник Вучић је рекао да Србија зна да пред собом има пуно ствари које мора да учини и побољша да би постала чланица ЕУ.

"Заједно са Црном Гором смо лидер у том процесу у региону, али имамо још много да учинимо. Најпре морамо спровести правне реформе и многе реформе у другим областима. У економији смо пуно урадили, имамо суфицит у буџету већ три године, смањили смо јавни дуг и трећа смо земља у Европи по економском расту у првој половини ове године. То су све добре вести и нешто чиме можемо да се поносимо, али не значе ништа ако не можемо да очувамо мир и стабилност у региону", рекао је председник Србије и напоменуо  да постоје два виђења стања – једно, да је Косово независна држава, коју подржава пола света, али и друго, да је Косово део Србије, иза којег стоји друга половина, пет чланица ЕУ и бројне земље истока, Азије, Африке.

"Зато је потребно наћи решење које не би било једнострано, које би било болно за обе стране, јер то онда значи да сви могу бити помало задовољни и незадовољни. Ако не нађемо, питам оне који нас свакодневно уче лекцијама, које би то било решење. Да Србија призна Косово, а не добије ништа – то се неће догодити ни наредних 100 година. Ако мисле да замрзнути конфликт може трајати стално - не може. Једног дана ће се одмрзнути и онда имамо рат, а нико не жели рат и зато тражимо подршку", рекао је председник  Вучић додајући да су стабилност и мир најважније речи.

Алпбах, 26. август 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).