Predsednik Vučić na GLOBSEC 2019 Forumu

Vesti

07.06.2019. - 21:03

Predsednik Vučić na GLOBSEC 2019 Forumu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na panelu "Dijalog Beograd-Priština – ulaženje u srž" u okviru GLOBSEC 2019 Foruma u Bratislavi i rekao da se do rešenja kosovskog pitanja može doći samo kompromisom.

Predsednik Vučić je na panelu naveo da Priština i Beograd imaju drugačija tumačenja o teritoriji Kosova, jer prištinske vlasti i albansko stanovništvo smatraju da Kosovo pripada njima, da je nezavisna država, a prema srpskom Ustavu Kosovo je teritorija Srbije.
 
"Tači je rekao da su takse uvedene protiv Srbije zbog našeg agresivnog ponašanja, a mi smo samo radili  naš posao, a to je da se borimo protiv članstva Kosova u Unesku i Interpolu. Ništa agresivno nismo uradili što bi ugrozilo albanski narod. Nismo ništa učinili da im naudimo. Jedino pitanje je da se ne slažemo po pitanju statusa, i prema njima to je agresivno srpsko ponašanje", rekao je predsednik Vučić i negirao tvrdnje predsednika privremenih vlasti u Prištini Hašima Tačija da se u Briselskom sporazumu nalazi odredba da Srbija neće da blokira Kosovo na putu ka članstvu u međunarodnim organizacijama, dodajući da je to nešto što se nalazilo u nacrtu, ali ne i u finalnom dokumentu. On je istakao da se u finalnom dokumentu  navodi da obe strane neće jedna drugu blokirati na evropskom putu, pa se to tiče samo puta ka EU, ali ne i Uneska i Interpola, i naglasio da Srbija, ni nakon što je Priština jednostrano proglasila nezavisnost 2008. godine, nije uvodila nikakve protivmere.
 
"Oni su mislili da Srbija treba da podrži njihovu nezavisnost", konstatovao je predsednik Vučić i upitao  koliko će Prištini biti potrebno, kada se ukinu takse, da ponovo razgovara, pošto je Beograd spreman da to učini odmah po ukidanju taksi.
 
"Ako pitate kakve su nam mogućnosti za rešenje, ja sam prilično pesimističan, ali to ne znači da neću dati sve od sebe, kao i svi drugi, da održimo mir, stabilnost, a u isto vreme pokušamo da nađemo moguća rešenja", poručio je predsednik Vučić i dodao i da polovina sveta podržava nezavisnost Kosova, a druga polovina je nije priznala i nema nameru da to učini. 
 
"To znači da moramo mi da nađemo rešenje. Ako je politička situacija danas takva da ne možemo to da učinimo, neki u budućnosti moraće to da urade. Nadam se da će biti nekih hrabrih ljudi ne samo u Beogradu, već i Prištini, da prihvate rešenja koja će biti kompromis, a ne ona koja će samo njima odgovarati", zaključio je predsednik Srbije. 
 
"Rešenje mora biti takvo da obe strane nešto malo popuste. Ne može biti da Srbi moraju da priznaju bezuslovno nezavisnost. To se neće dogoditi", istakao je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić sastao se danas i sa rukovodiocem odeljenja za Evropu i Evroaziju i članicom Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Martinom Larkin, v.d. pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom i senatorom i predsedavajućim Odbora za unutrašnju bezbednost i vladine poslove Senata SAD Ronom Džonsonom. 
 
Bratislava, 07. jun 2019.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).