Председник Вучић на GLOBSEC 2019 Форуму

Вести

07.06.2019. - 21:03

Председник Вучић на GLOBSEC 2019 Форуму

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на панелу "Дијалог Београд-Приштина – улажење у срж" у оквиру GLOBSEC 2019 Форума у Братислави и рекао да се до решења косовског питања може доћи само компромисом.

Председник Вучић је на панелу навео да Приштина и Београд имају другачија тумачења о територији Косова, јер приштинске власти и албанско становништво сматрају да Косово припада њима, да је независна држава, а према српском Уставу Косово је територија Србије.
 
"Тачи је рекао да су таксе уведене против Србије због нашег агресивног понашања, а ми смо само радили  наш посао, а то је да се боримо против чланства Косова у Унеску и Интерполу. Ништа агресивно нисмо урадили што би угрозило албански народ. Нисмо ништа учинили да им наудимо. Једино питање је да се не слажемо по питању статуса, и према њима то је агресивно српско понашање", рекао је председник Вучић и негирао тврдње председника привремених власти у Приштини Хашима Тачија да се у Бриселском споразуму налази одредба да Србија неће да блокира Косово на путу ка чланству у међународним организацијама, додајући да је то нешто што се налазило у нацрту, али не и у финалном документу. Он је истакао да се у финалном документу  наводи да обе стране неће једна другу блокирати на европском путу, па се то тиче само пута ка ЕУ, али не и Унеска и Интерпола, и нагласио да Србија, ни након што је Приштина једнострано прогласила независност 2008. године, није уводила никакве противмере.
 
"Они су мислили да Србија треба да подржи њихову независност", констатовао је председник Вучић и упитао  колико ће Приштини бити потребно, када се укину таксе, да поново разговара, пошто је Београд спреман да то учини одмах по укидању такси.
 
"Ако питате какве су нам могућности за решење, ја сам прилично песимистичан, али то не значи да нећу дати све од себе, као и сви други, да одржимо мир, стабилност, а у исто време покушамо да нађемо могућа решења", поручио је председник Вучић и додао и да половина света подржава независност Косова, а друга половина је није признала и нема намеру да то учини. 
 
"То значи да морамо ми да нађемо решење. Ако је политичка ситуација данас таква да не можемо то да учинимо, неки у будућности мораће то да ураде. Надам се да ће бити неких храбрих људи не само у Београду, већ и Приштини, да прихвате решења која ће бити компромис, а не она која ће само њима одговарати", закључио је председник Србије. 
 
"Решење мора бити такво да обе стране нешто мало попусте. Не може бити да Срби морају да признају безусловно независност. То се неће догодити", истакао је председник Вучић. 
 
Председник Вучић састао се данас и са руководиоцем одељења за Европу и Евроазију и чланицом Извршног одбора Светског економског форума Мартином Ларкин, в.д. помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Филипом Рикером и сенатором и председавајућим Одбора за унутрашњу безбедност и владине послове Сената САД Роном Џонсоном. 
 
Братислава, 07. јун 2019.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).