nordijski_forum_velika.jpg

Vesti

19.10.2018. - 13:36

Predsednik Vučić na investicionom forumu Nordijske poslovne alijanse

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na investicionom forumu Nordijske poslovne alijanse „Mogućnosti poslovanja regiona Zapadnog Balkana i regiona nordijskih zemalja“.

Predsednik Vučić je, na otvaranju investicionog foruma, izrazio zadovoljstvo što su na skupu prisutni predstavnici privrednih komora celog regiona Zapadnog Balkana, uključujući i prištinsku.

"Srbija želi manje barijera između naših privreda, više puteva, železnica, manje zadržavanja na granicima. Zato smo predlagali formiranje zajedničkog tržišta, jer smo svi pojedinačno mali", rekao je predsednik Vučić i naglasio da Srbija želi da biznis, protok ljudi, kapitala, roba i usluga u regionu bude potpuno slobodan.

"Uveren sam da će ta ideja, koja je naišla na podršku u Albaniji i BiH, a nadam se da će i u Makedoniji i u Prištini, makar za 5 ili 10 godina postati realnost", poručio je predsednik Srbije i istakao da će time troškovi biti smanjeni za 7 do 8 odsto, a region će povećati konkurentnost na tržištu EU i postati privlačniji za veći broj stranih investitora.

Predsednik Vučić je zahvalio svim investitorima iz nordijskih zemalja koji ulažu u Srbiji i naveo da je razmena sa nordijskim zemljama još uvek mala, u 2017. godini iznosila je 655 miliona evra.

"Verujemo da će ove godine premašiti 700 miliona evra. Nadam se da će biti mnogo više. To nisu dovoljno uverljivi brojevi, siguran sam da možemo bolje u budućnosti", izjavio je predsednik Vučić i poručio investitorima iz Danske, Finske , Švedske i Norveške da će imati podršku naše države u skladu sa zakonom. On je istakao da će zemlje regiona, ako se ugledaju na nordijske, menjati sebe u smeru najuspešnijih i najmirnijih zona na svetu.

Stalni državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Finske Mati Antonen rekao je da je Nordijska konferencija najbolji primer kako treba sarađivati sa komšijama.

"Ne slažemo se u svim stvarima uvek, ali definitivno delimo zajedničke vrednosti, interese i možemo da kažemo da igramo u istom timu", rekao je državni sekretar Antonen.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je naveo da je današnji skup centralni događaj Nedelje nordijskih zemalja, koja je posvećena saradnji i povezivanju kompanija nordijskog regiona i regiona Zapadnog Balkana.

„Nordijski model saradnje je veliko iskustvo za zemlje Zapadnog Balkana, a povezivanje sa privrednicima nordijskih zemalja prilika da učimo od najboljih na svetu“, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije i dodao da su razlozi za organizovanje skupa i investicije ozbiljnih nordijskih kompanija u Srbiji, širenje njihovog poslovanja, kao i transfer iz oblasti savremenih tehnologija i digitalne industrije.

Beograd, 19. oktobar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).