nordijski_forum_velika.jpg

Вести

19.10.2018. - 13:36

Председник Вучић на инвестиционом форуму Нордијске пословне алијансе

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је на инвестиционом форуму Нордијске пословне алијансе „Могућности пословања региона Западног Балкана и региона нордијских земаља“.

Председник Вучић је, на отварању инвестиционог форума, изразио задовољство што су на скупу присутни представници привредних комора целог региона Западног Балкана, укључујући и приштинску.

"Србија жели мање баријера између наших привреда, више путева, железница, мање задржавања на границима. Зато смо предлагали формирање заједничког тржишта, јер смо сви појединачно мали", рекао је председник Вучић и нагласио да Србија жели да бизнис, проток људи, капитала, роба и услуга у региону буде потпуно слободан.

"Уверен сам да ће та идеја, која је наишла на подршку у Албанији и БиХ, а надам се да ће и у Македонији и у Приштини, макар за 5 или 10 година постати реалност", поручио је председник Србије и истакао да ће тиме трошкови бити смањени за 7 до 8 одсто, а регион ће повећати конкурентност на тржишту ЕУ и постати привлачнији за већи број страних инвеститора.

Председник Вучић је захвалио свим инвеститорима из нордијских земаља који улажу у Србији и навео да је размена са нордијским земљама још увек мала, у 2017. години износила је 655 милиона евра.

"Верујемо да ће ове године премашити 700 милиона евра. Надам се да ће бити много више. То нису довољно уверљиви бројеви, сигуран сам да можемо боље у будућности", изјавио је председник Вучић и поручио инвеститорима из Данске, Финске , Шведске и Норвешке да ће имати подршку наше државе у складу са законом. Он је истакао да ће земље региона, ако се угледају на нордијске, мењати себе у смеру најуспешнијих и најмирнијих зона на свету.

Стални државни секретар Министарства спољних послова Републике Финске Мати Антонен рекао је да је Нордијска конференција најбољи пример како треба сарађивати са комшијама.

"Не слажемо се у свим стварима увек, али дефинитивно делимо заједничке вредности, интересе и можемо да кажемо да играмо у истом тиму", рекао је државни секретар Антонен.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је навео да је данашњи скуп централни догађај Недеље нордијских земаља, која је посвећена сарадњи и повезивању компанија нордијског региона и региона Западног Балкана.

„Нордијски модел сарадње је велико искуство за земље Западног Балкана, а повезивање са привредницима нордијских земаља прилика да учимо од најбољих на свету“, изјавио је председник Привредне коморе Србије и додао да су разлози за организовање скупа и инвестиције озбиљних нордијских компанија у Србији, ширење њиховог пословања, као и трансфер из области савремених технологија и дигиталне индустрије.

Београд, 19. октобар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).