Predsednik Vučić na konferenciji "Gradimo mostove - pričamo o Evropi"

Vesti

03.06.2019. - 18:39

Predsednik Vučić na konferenciji "Gradimo mostove - pričamo o Evropi"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom otvaranju konferencije "Gradimo mostove - pričamo o Evropi" u Novom Sadu, koju organizuje Fondacija Konrad Adenauer.

Predsednik Vučić na konferenciji

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

Predsednik Vučić je, govoreći na temu Srbija u Evropi, istakao da Srbija danas korača svojim evropskim putem, nekad sporije, nekad brže, ali da napretka ima u tome da bude uspešna i uređena zemlja.
 
"Još imamo vremena da ispravljamo greške i nešto manje da ih pravimo", naglasio je predsednik Vučić i dodao da se u Evropi nikada nije živelo bolje nego danas i da sve činjenice na to ukazuju. 
 
"Mi Evropu i danas priželjkujemo, očarani izlogom , često punim skupocenog besmisla, a ona nas, tobož, ne vidi dobro i nekad nas se plaši kao nečeg nepoznatog. Mi na to reagujemo na dva načina - pokazujemo kao da smo je dostojni, ali se istovremeno inatimo. Volimo da živimo evroskim standardom, volimo da imamo izloge kao u Evropi. Ali, ako nam se nešto ne sviđa, makar to bilo i pitanje Kosova i Metohije ili vladavine prava, u isto vreme okrećemo leđa Evropi i govorimo o njenom nepravednom odnosu prema svima nama", rekao je predsednik Vučić u Novom Sadu. 
 
Predsednik Vučić na konferenciji

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

 
"Dobri smo ukoliko se ponašamo kako bi oni želeli, ali, istovremeno, prvi put ako im, recimo, kažemo da nije Pandorina kutija to što mi ne priznajemo Kosovo, već je otvaranje Pandorine kutije to što ste vi uradili 2008. ili 2006. godine, rušeći Jugoslaviju...onda ćete da naiđete na zid nerazumevanja, ćutanja ili prećutnog prekora, u najboljem slučaju", zaključio je predsednik Srbije i istakao da, uprkos takvom stavu prema nama, želimo da uđemo u Evropu i da koračamo evropskim putem. 
 
"Moramo da razumemo da nam je budućnost u Evropi, da moramo da se menjamo da bi toj Evropi pripadali. Moramo da razumemo da smo suviše mali, jer, ako Evropa čini svega šest odsto ukupnog stanovništva sveta, mi smo svega jedan odsto evropskog dela. To pokazuje koliko smo mali i beznačajni i da ne možemo, ni na koji način, ozbiljnije da menjamo stvari u svetu. Ako merimo ekonomsku snagu, mi smo tek oporavljena ekonomija, koja nema ni 50 odsto BDP jedne male Slovačke. To pokazuje u kakvoj smo situaciji", naveo je predsednik Vučić i naglasio da je, upravo zato, bitno da stvaramo Evropu na području na kojem živimo. 
 
„Nadam se da će jednog dana neko uspeti da napravi dogovor sa Albancima. Ako to napravi, najbolje rešenje je praviti potom jednu veliku ekonomsku zonu, u kojoj bi imali iste subvencije, ne bi bilo granica, imali bi jedno jedinstveno tržište, i postavili se tako prema Evropi i svetu”, rekao je predsednik Vučić i istakao da veruje da je naša budućnost u saradnji u regionu, jer tu imamo najveći trgovinski suficit. 
 
Predsednik Vučić na konferenciji

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je dodao da Evropa nije uvek imala dobar odnos prema nama, jer od nas žele samo dobro obučenu radnu snagu, a nije ih briga kako ćemo da živimo i preživimo. 
 
„Moramo sami da se pobrinemo kako ćemo živeti, moramo da izbegnemo sukobe i ratove, gledamo u budućnost, da sarađujemo sa svima, a pre svega da se ujedinimo u Evropi”, zaključio je predsednik Srbije. 
 
„Pred nama je velika borba, mnogo truda i rada, ali siguran sam u uspešnu evropsku budućnost”, poručio je predsednik Vučić. 
 
Novi Sad, 03. jun 2019.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).