Председник Вучић на конференцији "Градимо мостове - причамо о Европи"

Вести

03.06.2019. - 18:39

Председник Вучић на конференцији "Градимо мостове - причамо о Европи"

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је свечаном отварању конференције "Градимо мостове - причамо о Европи" у Новом Саду, коју организује Фондација Конрад Аденауер.

Председник Вучић на конференцији

Фото Танјуг, Димитрије Голл

Председник Вучић је, говорећи на тему Србија у Европи, истакао да Србија данас корача својим европским путем, некад спорије, некад брже, али да напретка има у томе да буде успешна и уређена земља.
 
"Још имамо времена да исправљамо грешке и нешто мање да их правимо", нагласио је председник Вучић и додао да се у Европи никада није живело боље него данас и да све чињенице на то указују. 
 
"Ми Европу и данас прижељкујемо, очарани излогом , често пуним скупоценог бесмисла, а она нас, тобож, не види добро и некад нас се плаши као нечег непознатог. Ми на то реагујемо на два начина - показујемо као да смо је достојни, али се истовремено инатимо. Волимо да живимо евроским стандардом, волимо да имамо излоге као у Европи. Али, ако нам се нешто не свиђа, макар то било и питање Косова и Метохије или владавине права, у исто време окрећемо леђа Европи и говоримо о њеном неправедном односу према свима нама", рекао је председник Вучић у Новом Саду. 
 
Председник Вучић на конференцији

Фото Танјуг, Димитрије Голл

 
"Добри смо уколико се понашамо како би они желели, али, истовремено, први пут ако им, рецимо, кажемо да није Пандорина кутија то што ми не признајемо Косово, већ је отварање Пандорине кутије то што сте ви урадили 2008. или 2006. године, рушећи Југославију...онда ћете да наиђете на зид неразумевања, ћутања или прећутног прекора, у најбољем случају", закључио је председник Србије и истакао да, упркос таквом ставу према нама, желимо да уђемо у Европу и да корачамо европским путем. 
 
"Морамо да разумемо да нам је будућност у Европи, да морамо да се мењамо да би тој Европи припадали. Морамо да разумемо да смо сувише мали, јер, ако Европа чини свега шест одсто укупног становништва света, ми смо свега један одсто европског дела. То показује колико смо мали и безначајни и да не можемо, ни на који начин, озбиљније да мењамо ствари у свету. Ако меримо економску снагу, ми смо тек опорављена економија, која нема ни 50 одсто БДП једне мале Словачке. То показује у каквој смо ситуацији", навео је председник Вучић и нагласио да је, управо зато, битно да стварамо Европу на подручју на којем живимо. 
 
„Надам се да ће једног дана неко успети да направи договор са Албанцима. Ако то направи, најбоље решење је правити потом једну велику економску зону, у којој би имали исте субвенције, не би било граница, имали би једно јединствено тржиште, и поставили се тако према Европи и свету”, рекао је председник Вучић и истакао да верује да је наша будућност у сарадњи у региону, јер ту имамо највећи трговински суфицит. 
 
Председник Вучић на конференцији

Фото Танјуг, Димитрије Голл

 
Председник Вучић је додао да Европа није увек имала добар однос према нама, јер од нас желе само добро обучену радну снагу, а није их брига како ћемо да живимо и преживимо. 
 
„Морамо сами да се побринемо како ћемо живети, морамо да избегнемо сукобе и ратове, гледамо у будућност, да сарађујемо са свима, а пре свега да се ујединимо у Европи”, закључио је председник Србије. 
 
„Пред нама је велика борба, много труда и рада, али сигуран сам у успешну европску будућност”, поручио је председник Вучић. 
 
Нови Сад, 03. јун 2019.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).