arhiv_velika.jpg

Vesti

27.07.2018. - 23:11

Predsednik Vučić na otvaranju izložbe „Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države“ u zgradi Arhiva Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju izložbe povodom 100 godina od Srpskog dana u Vašingtonu „Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države“ u zgradi Arhiva Srbije.

"Nadam se i verujem da će Amerika poštovati suverenitet, nezavisnost i slobodu srpskog naroda i srpske države, baš onako kako mi cenimo slobodu, snagu i nezavisnost SAD", rekao je predsednik Vučić na otvaranju.

„Zahvaljujući trudu Arhiva Srbije imamo priliku da vidimo značajna dokumenta, citate, kopije telegrama, koje su beležile našu istoriju i ukazuju sa koliko poštovanja smo se obraćali jedni drugima i kako je jedan mali narod uspevao da bude partner tako velikoj i važnoj sili kao što su SAD“, istakao je predsednik Vučić dodajući da želimo da izgradimo samosvesnu Srbiju, željnu uspeha, oslobođenu izgovora i opravdanja.

Predsednik Vučić na otvaranju izložbe „Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države“ u zgradi Arhiva Srbije

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

"Ne treba nikog da proglašavamo za večnog neprijatelja, pogotovo ne zemlju koja je bila u stanju da primi najbolje od nas, Teslu, Pupina i druge. Ta razmena najboljih je osnovni recept za odnose SAD i Srbije. Naši mladi naučnici su tamo, njihovi investitori ovde. Politika je, u svemu tome, neretko i višak, osim kada je svesna da je sva veličina u sposobnosti da ne greši, već da ume da ispravlja. Mi našu u odnosima sa SAD ispravljamo, bez potrebe za reciprocitetom. Šta će oni sa svojom, pitanje je za njih", rekao je predsednik Vučić i  posebno zahvalio američkom ambasadoru i predstavnicima ambasade te zemlje na divnim spotovima koje su napravili o Srbiji, uz nadu da će i oni pomoći u orijentisanju naše budućnosti.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot je istakao da dokumenta na izložbi otkrivaju veliko poštovanje i divljenje koje su Amerikanci osećali prema srpskom narodu, i da oslikavaju iskrenu naklonost između dva naroda. On je poručio da Amerika, i danas,  u potpunosti podržava prioritete Srbije, njene napore da se održe mir i stabilnost u regionu, zajedničku potrebu za pravdom i dostojanstvom, podsticaj za reforme i evropske integracije, kako bi se osetila vladavina prava i ljudske slobode koje predstavljaju srž uspešne i dinamične ekonomije i demokratije.

Ambasador Skot izrazio je zahvalnost Arhivu Srbije na zajedničkom obeležavanju srpsko-američkog prijateljstva izložbom, i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer prisustvom na izložbi zajedno proslavljaju 100 godina od trenutka koji predstavlja temelj prijateljstva dva naroda.

Beograd, 27. jul 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).