arhiv_velika.jpg

Вести

27.07.2018. - 23:11

Председник Вучић на отварању изложбе „Краљевина Србија и Сједињене Америчке Државе“ у згради Архива Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас отварању изложбе поводом 100 година од Српског дана у Вашингтону „Краљевина Србија и Сједињене Америчке Државе“ у згради Архива Србије.

"Надам се и верујем да ће Америка поштовати суверенитет, независност и слободу српског народа и српске државе, баш онако како ми ценимо слободу, снагу и независност САД", рекао је председник Вучић на отварању.

„Захваљујући труду Архива Србије имамо прилику да видимо значајна документа, цитате, копије телеграма, које су бележиле нашу историју и указују са колико поштовања смо се обраћали једни другима и како је један мали народ успевао да буде партнер тако великој и важној сили као што су САД“, истакао је председник Вучић додајући да желимо да изградимо самосвесну Србију, жељну успеха, ослобођену изговора и оправдања.

Председник Вучић на отварању изложбе „Краљевина Србија и Сједињене Америчке Државе“ у згради Архива Србије

Фото Танјуг, Димитрије Голл

"Не треба никог да проглашавамо за вечног непријатеља, поготово не земљу која је била у стању да прими најбоље од нас, Теслу, Пупина и друге. Та размена најбољих је основни рецепт за односе САД и Србије. Наши млади научници су тамо, њихови инвеститори овде. Политика је, у свему томе, неретко и вишак, осим када је свесна да је сва величина у способности да не греши, већ да уме да исправља. Ми нашу у односима са САД исправљамо, без потребе за реципроцитетом. Шта ће они са својом, питање је за њих", рекао је председник Вучић и  посебно захвалио америчком амбасадору и представницима амбасаде те земље на дивним спотовима које су направили о Србији, уз наду да ће и они помоћи у оријентисању наше будућности.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Скот је истакао да документа на изложби откривају велико поштовање и дивљење које су Американци осећали према српском народу, и да осликавају искрену наклоност између два народа. Он је поручио да Америка, и данас,  у потпуности подржава приоритете Србије, њене напоре да се одрже мир и стабилност у региону, заједничку потребу за правдом и достојанством, подстицај за реформе и европске интеграције, како би се осетила владавина права и људске слободе које представљају срж успешне и динамичне економије и демократије.

Амбасадор Скот изразио је захвалност Архиву Србије на заједничком обележавању српско-америчког пријатељства изложбом, и председнику Србије Александру Вучићу, јер присуством на изложби заједно прослављају 100 година од тренутка који представља темељ пријатељства два народа.

Београд, 27. јул 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).