varna_velika.jpg

Vesti

02.11.2018. - 18:30

Predsednik Vučić na Samitu kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je danas u Varni, gde je učestvovao na Samitu kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije.

Predsednik Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicima Vlada Rumunije, Bugarske i Grčke, rekao da je kolege upoznao sa situacijom u regionu Zapadnog Balkana, kao i da su razgovarali o odnosima Beograda i Prištine i neophodnosti da se ti razgovori nastave. On je zahvalio liderima tih zemalja na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu.
 
"U nadi da će Srbija, uz njihovu podršku, uspeti da izbegne bilo kakve incidente i sačuva puni mir i stabilnost neophodan za sve", istakao je predsednik Vučić na konferenciji, nakon Samita u Varni, i dodao da je zamolio za podršku po pitanju stava Beograda o ulasku Kosova u Interpol.  
 
„Zamolio sam ih za podršku oko Interpola, jer je bilo drugačijih stavova u ovoj četvorci. Ja sam svoje rekao, videćemo kakav će rezultat biti“, objasnio je predsednik Srbije.  
 
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u Varni, na Samitu kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije

 
Predsednik Vučić je naveo da je bilo reči o infrastrukturnim projektima i dodao da će do sledećeg susreta, u decembru, ti projekti biti konkretizovani i da će biti uključena još jedna zemlja. On je naglasio da se razgovaralo i o infrastrukturnom povezivanju sa Bugarskom i Rumunijom, ističući da je posebno važan putni pravac Temišvar-Pančevo.
 
Predsednik Vučić je izjavio da je danas, na Samitu kvadrilaterale, zatražio da se dozvoli izgradnja gasovoda na „balkanskoj ruti“ bivšeg projekta Južni tok, kako bi Srbija mogla da nabavlja ruski gas, koji je dosta jeftiniji i ima ga u dovoljnim količinama.
 
„Energetika je za nas od ključnog značaja, približava se 2019. godina i mi se nadamo da će sve biti u redu sa snabdevanjem ruskog gasa koji ide preko Ukrajine“, rekao je predsednik Vučić i podsetio da Srbija, s druge strane, gradi gasni interkontektor sa Bugarskom, uz podršku EU od 49,6 miliona evra, koji treba da bude gotov do 2021. godine.
 
Predsednik Vučić je najavio  da će sledeći Samit kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije biti održan u Beogradu sredinom decembra i dodao da će na sastanak pozvati i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i italijanskog premijera Đuzepea Kontea.
 
„Svaki ovakav susret je koristan, ne samo zbog konkretnih pitanja i problema koje rešavamo, nego i zato što razmenjujemo stavove o ključnim pitanjima za Balkan, ali i za Evropu i ovaj deo sveta“, zaključio je predsednik Srbije. 
 
Varna, 02. novembar 2018. 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).