varna_velika.jpg

Вести

02.11.2018. - 18:30

Председник Вучић на Самиту квадрилатерале Србије, Грчке, Бугарске и Румуније

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је данас у Варни, где је учествовао на Самиту квадрилатерале Србије, Грчке, Бугарске и Румуније.

Председник Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре са председницима Влада Румуније, Бугарске и Грчке, рекао да је колеге упознао са ситуацијом у региону Западног Балкана, као и да су разговарали о односима Београда и Приштине и неопходности да се ти разговори наставе. Он је захвалио лидерима тих земаља на подршци коју пружају Србији на европском путу.
 
"У нади да ће Србија, уз њихову подршку, успети да избегне било какве инциденте и сачува пуни мир и стабилност неопходан за све", истакао је председник Вучић на конференцији, након Самита у Варни, и додао да је замолио за подршку по питању става Београда о уласку Косова у Интерпол.  
 
„Замолио сам их за подршку око Интерпола, јер је било другачијих ставова у овој четворци. Ја сам своје рекао, видећемо какав ће резултат бити“, објаснио је председник Србије.  
 
Председник Републике Србије Александар Вучић у Варни, на Самиту квадрилатерале Србије, Грчке, Бугарске и Румуније

 
Председник Вучић је навео да је било речи о инфраструктурним пројектима и додао да ће до следећег сусрета, у децембру, ти пројекти бити конкретизовани и да ће бити укључена још једна земља. Он је нагласио да се разговарало и о инфраструктурном повезивању са Бугарском и Румунијом, истичући да је посебно важан путни правац Темишвар-Панчево.
 
Председник Вучић је изјавио да је данас, на Самиту квадрилатерале, затражио да се дозволи изградња гасовода на „балканској рути“ бившег пројекта Јужни ток, како би Србија могла да набавља руски гас, који је доста јефтинији и има га у довољним количинама.
 
„Енергетика је за нас од кључног значаја, приближава се 2019. година и ми се надамо да ће све бити у реду са снабдевањем руског гаса који иде преко Украјине“, рекао је председник Вучић и подсетио да Србија, с друге стране, гради гасни интерконтектор са Бугарском, уз подршку ЕУ од 49,6 милиона евра, који треба да буде готов до 2021. године.
 
Председник Вучић је најавио  да ће следећи Самит квадрилатерале Србије, Грчке, Бугарске и Румуније бити одржан у Београду средином децембра и додао да ће на састанак позвати и аустријског канцелара Себастијана Курца и италијанског премијера Ђузепеа Контеа.
 
„Сваки овакав сусрет је користан, не само због конкретних питања и проблема које решавамо, него и зато што размењујемо ставове о кључним питањима за Балкан, али и за Европу и овај део света“, закључио је председник Србије. 
 
Варна, 02. новембар 2018. 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).