Predsednik Vučić na Samitu o klimatskim promenama – COP28

Vesti

01.12.2023. - 21:00

Predsednik Vučić na Samitu o klimatskim promenama – COP28

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde je u Dubaiju učestvovao na Samitu o klimatskim promenama – COP28 u organizaciji Ujedinjenih nacija.

Predsednik Vučić rekao je na Samitu u Dubaiju da je Srbija donela odluku da napravi novu srategiju kako bi doprinela borbi protiv klimatskih promena i da su one deo strategije do 2050. godine. U obraćanju učesnicima Samita o klimatskim promenama, predsednik Vučić je istakao da smo suočeni sa najvećim izazovom našeg vremena u borbi protiv klimatskih promena, katastrofalnog globalnog zagrevanja i opasnosti koje to predstavlja za našu zajedničku budućnost. 
 
Predsednik Vučić na Samitu o klimatskim promenama – COP28

Foto: Predsedništvo Srbije

 
"Danas sam pred vama ne samo kao predstavnik Republike Srbije već i kao građanin sveta koji zagovara opšte dobrostanje. U granicama Republike Srbije su osetne klimatske promene, naša zemlja se bori sa visokim prosečnim temperaturama, iznad globalnog proseka", rekao je predsednik Vučić, dodajući da projekcije kažu da ćemo, ako se ovako nastavi, do kraja veka imati povećanje od čak pet stepeni Celzijusa. 
 
 
Predsednik Vučić na Samitu o klimatskim promenama – COP28
 
„Dakle, ova godina je najtoplija ne samo u svetu već i u našoj zemlji. Imali smo tropske noći u oktobru, što je bilo nezapamćeno u Srbiji. Zbog toliko visoke temperature u oktobru i dalje računamo štetu koju je suša nanela našoj privredi prošle godine, a oluje su nanele i velike štete u našim gradovima", istakao je predsednik. On je naglasio da ceo svet mora biti ujedinjen u borbi protiv klimatskih promena i mora odmah delovati. 
 
Predsednik Vučić na Samitu o klimatskim promenama – COP28

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Nastavićemo da doprinosimo globalnoj borbi protiv klimatskih promena tako što ćemo unaprediti naš nacionalni sistem za ublažavanje ovih posledica uz podršku partnera. Potreban nam je brz odgovor na ovu pretnju i Vlada Srbije je čvrsto posvećena tom cilju. U junu ove godine smo usvojili strategiju o niskoj emisiji gasova. Naša je ambicija da se ostvare dugoročni ciljevi Pariskog dogovora, što je osnova da bi se ostvarila vizija do 2050. godine", naveo je predsednik Vučić i dodao da naša zemlja teži da postane društvo sa niskim emisijama ugljen-dioksida i konkurentna ekonomija koja će građanima omogućiti nove zelene poslove i društvo koje je otporno na klimatske promene. 
 
Predsednik Vučić na Samitu o klimatskim promenama – COP28

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Vođeni naukom, razvijamo i program iz adaptacije klimatskih promena i taj program će obezbediti procene klimatskih rizika, dugoročne i kratkoročne političke mere za najranjivije sektore kao što su poljoprivreda, infrastruktura, šumarstvo i zdravlje ljudi. Borba protiv klimatskih promena prevazilazi granice i pozivamo sve da deluju. Srbija je spremna da odigra svoju ulogu u globalnoj borbi protiv klimatskih promena i pozivamo međunarodnu zajednicu, naročito naše razvijenije partnere, da poštuju svoje obaveze o pružanju tehničke i finansijske pomoći. Pozivamo na zajedničku saradnju, da delimo odgovornost i da budemo ujedinjeni protiv pesimističnog scenarija", istakao je u svom obraćanju predsednik Vučić. 
 
Uoči Samita, predsednik Vučić se sastao sa brojnim svetskim zvaničnicima, sa kojima je razgovarao o mnogim strateškim pitanjima značajnim za Srbiju i Evropu. 
 
Predsednik Vučić na Samitu o klimatskim promenama – COP28

Foto: Predsedništvo Srbije

 
Predsednik Vučić danas se sastao i sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom, sa kojim je razgovarao o svim ključnim pitanjima bilateralnih i ekonomskih odnosa dveju zemalja, planovima za EXPO 2027, kao i drugim velikim projektima od zanačaja za Srbiju.
 
Dubai,
01. decembar 2023. godine
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).