Председник Вучић на Самиту о климатским променама – COP28

Вести

01.12.2023. - 21:00

Председник Вучић на Самиту о климатским променама – COP28

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у једнодневној посети Уједињеним Арапским Емиратима, где је у Дубаију учествовао на Самиту о климатским променама – COP28 у организацији Уједињених нација.

Председник Вучић рекао је на Самиту у Дубаију да је Србија донела одлуку да направи нову сратегију како би допринела борби против климатских промена и да су оне део стратегије до 2050. године. У обраћању учесницима Самита о климатским променама, председник Вучић је истакао да смо суочени са највећим изазовом нашег времена у борби против климатских промена, катастрофалног глобалног загревања и опасности које то представља за нашу заједничку будућност. 
 
Председник Вучић на Самиту о климатским променама – COP28

Фото: Председништво Србије

 
"Данас сам пред вама не само као представник Републике Србије већ и као грађанин света који заговара опште добростање. У границама Републике Србије су осетне климатске промене, наша земља се бори са високим просечним температурама, изнад глобалног просека", рекао је председник Вучић, додајући да пројекције кажу да ћемо, ако се овако настави, до краја века имати повећање од чак пет степени Целзијуса. 
 
 
Председник Вучић на Самиту о климатским променама – COP28
 
„Дакле, ова година је најтоплија не само у свету већ и у нашој земљи. Имали смо тропске ноћи у октобру, што је било незапамћено у Србији. Због толико високе температуре у октобру и даље рачунамо штету коју је суша нанела нашој привреди прошле године, а олује су нанеле и велике штете у нашим градовима", истакао је председник. Он је нагласио да цео свет мора бити уједињен у борби против климатских промена и мора одмах деловати. 
 
Председник Вучић на Самиту о климатским променама – COP28

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Наставићемо да доприносимо глобалној борби против климатских промена тако што ћемо унапредити наш национални систем за ублажавање ових последица уз подршку партнера. Потребан нам је брз одговор на ову претњу и Влада Србије је чврсто посвећена том циљу. У јуну ове године смо усвојили стратегију о ниској емисији гасова. Наша је амбиција да се остваре дугорочни циљеви Париског договора, што је основа да би се остварила визија до 2050. године", навео је председник Вучић и додао да наша земља тежи да постане друштво са ниским емисијама угљен-диоксида и конкурентна економија која ће грађанима омогућити нове зелене послове и друштво које је отпорно на климатске промене. 
 
Председник Вучић на Самиту о климатским променама – COP28

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Вођени науком, развијамо и програм из адаптације климатских промена и тај програм ће обезбедити процене климатских ризика, дугорочне и краткорочне политичке мере за најрањивије секторе као што су пољопривреда, инфраструктура, шумарство и здравље људи. Борба против климатских промена превазилази границе и позивамо све да делују. Србија је спремна да одигра своју улогу у глобалној борби против климатских промена и позивамо међународну заједницу, нарочито наше развијеније партнере, да поштују своје обавезе о пружању техничке и финансијске помоћи. Позивамо на заједничку сарадњу, да делимо одговорност и да будемо уједињени против песимистичног сценарија", истакао је у свом обраћању председник Вучић. 
 
Уочи Самита, председник Вучић се састао са бројним светским званичницима, са којима је разговарао о многим стратешким питањима значајним за Србију и Европу. 
 
Председник Вучић на Самиту о климатским променама – COP28

Фото: Председништво Србије

 
Председник Вучић данас се састао и са председником Уједињених Арапских Емирата, шеиком Мохамедом бин Заједом ал Нахјаном, са којим је разговарао о свим кључним питањима билатералних и економских односа двеју земаља, плановима за ЕXPО 2027, као и другим великим пројектима од заначаја за Србију.
 
Дубаи,
01. децембар 2023. године
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).