Predsednik Vučić na Samitu šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije

Vesti

08.11.2018. - 16:40

Predsednik Vučić na Samitu šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u Helsinkiju, gde je učestvovao na Samitu šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije.

Predsednik Vučić je, nakon razgovora sa predsednikom Evropske narodne partije (EPP) Žozefom Dolom, rekao da su na Samitu EPP u Helsinkiju bila najvažnija imena Evrope, od predsednika Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Saveta EU, do više predsednika i premijera država.
 
"To je nešto što više nikada neće biti slučaj. To se samo dva puta u istoriji desilo da je EPP imao sve funkcije u svojim rukama", objasnio je predsednik Vučić i dodao da, kada je reč o izborima za Evropski parlament, nikada nije bila teža utakmica za sve političke opcije, pa i EPP. On je naveo i da je razgovarao o Srbiji, regionu, kao i odnosima Beograda i Prištine.
 
"To su naše teme. Ne mogu da govorim o tome kakav je BDP u Danskoj i Nemačkoj, jer su daleko ispred nas i ne bih mogao mnogo da im pomognem. Ono o čemu smo govorili je situacija u našem regionu. Sinoć smo,tokom plenarne sesije, dugo vremena posvetili situaciji u našem regionu. Mi smo ispričali šta mi mislimo i čuli šta misli vrh EPP", rekao je predsednik Vučić i dodao da će se u narednom periodu nastaviti sa radom na odgovornom i ozbiljnom odnosu.
 
"Samo uz veliku odgovornost i ozbiljnost možete sačuvati stabilnost i mir, koji su preduslov za dolazak više investitora i bolju ekonomsku situaciju u našoj zemlji", istakao je predsednik Vučić i naglasio da svi imaju bolje ekonomske rezultate nego ranije, a naši su znatno bolji i to je razlika.
 
"Mi, kada kritikujemo sebe, ja, kada kritikujem našu Vladu, ja je kritikujem jer znam i verujem da može biti mnogo bolje - 48. i 95. mesto na Duing biznis listi nisu za poređenje, govorim samo o poslovnom ambijentu. Rast od 4,5 i rast od minus 3,1 nisu za poređenje. Dug od 75 i od 49 odsto BDP-a nisu za poređenje. To su stvari koje predstavljaju ogromnu razliku. Što se ekonomije tiče, svi to znaju. Ono što sam video jeste da je najveća briga, i dalje, oko odnosa Beograda i Prištine, posebno situacija u Bosni i Hercegovini", objasnio je predsednik Vučić.
 
Helsinki, 08. novembar 2018. 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).