Председник Вучић на Самиту шефова држава и влада из редова Европске народне партије

Вести

08.11.2018. - 16:40

Председник Вучић на Самиту шефова држава и влада из редова Европске народне партије

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у Хелсинкију, где је учествовао на Самиту шефова држава и влада из редова Европске народне партије.

Председник Вучић је, након разговора са председником Европске народне партије (ЕПП) Жозефом Долом, рекао да су на Самиту ЕПП у Хелсинкију била најважнија имена Европе, од председника Европског парламента, Европске комисије, Савета ЕУ, до више председника и премијера држава.
 
"То је нешто што више никада неће бити случај. То се само два пута у историји десило да је ЕПП имао све функције у својим рукама", објаснио је председник Вучић и додао да, када је реч о изборима за Европски парламент, никада није била тежа утакмица за све политичке опције, па и ЕПП. Он је навео и да је разговарао о Србији, региону, као и односима Београда и Приштине.
 
"То су наше теме. Не могу да говорим о томе какав је БДП у Данској и Немачкој, јер су далеко испред нас и не бих могао много да им помогнем. Оно о чему смо говорили је ситуација у нашем региону. Синоћ смо,током пленарне сесије, дуго времена посветили ситуацији у нашем региону. Ми смо испричали шта ми мислимо и чули шта мисли врх ЕПП", рекао је председник Вучић и додао да ће се у наредном периоду наставити са радом на одговорном и озбиљном односу.
 
"Само уз велику одговорност и озбиљност можете сачувати стабилност и мир, који су предуслов за долазак више инвеститора и бољу економску ситуацију у нашој земљи", истакао је председник Вучић и нагласио да сви имају боље економске резултате него раније, а наши су знатно бољи и то је разлика.
 
"Ми, када критикујемо себе, ја, када критикујем нашу Владу, ја је критикујем јер знам и верујем да може бити много боље - 48. и 95. место на Дуинг бизнис листи нису за поређење, говорим само о пословном амбијенту. Раст од 4,5 и раст од минус 3,1 нису за поређење. Дуг од 75 и од 49 одсто БДП-а нису за поређење. То су ствари које представљају огромну разлику. Што се економије тиче, сви то знају. Оно што сам видео јесте да је највећа брига, и даље, око односа Београда и Приштине, посебно ситуација у Босни и Херцеговини", објаснио је председник Вучић.
 
Хелсинки, 08. новембар 2018. 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).