Predsednik Vučić na Sedmoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji

Vesti

10.06.2019. - 13:01

Predsednik Vučić na Sedmoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na Sedmoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji na kojoj su se razmatrali glavni nalazi Godišnjeg izveštaja EK o napretku Srbije u procesu integracije u EU i činjenice o razvoju odnosa i dijalogu Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić na Sedmoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji

Foto Predsedništvo Srbije

 
Predsednik Vučić rekao je danas, govoreći o Godišnjem izveštaju Evropske komisije, da mu se čini da oni nisu dobro pratili ekonomski napredak Srbije i da nisu primetili koliko je napretka postignuto.
 
„U svakom slučaju, ovaj izveštaj je pozitivan. Za nas je bitno da smo dobili dobru ocenu o napretku dobrosusedskih odnosa sa okolnim zemljama. Verujem u mnogo bolje odnose sa Hrvatskom, sa Bosnom i Hercegovinom moramo da imamo višedecenijske dobre odnose, imamo sve bolje odnose sa Severnom Makedonijom, te planiramo da otvorimo jedan stop shop na granici sa njom. Sa Albanijom imamo korektne odnose, ali ne želimo da učestvujemo u njihovoj svakodnevnoj priči i širenju ideja o Velikoj Albaniji“, istakao je predsednik Vučić. 
 
„Što se tiče slobode izražavanja, kažu u izveštaju da nema napretka, a ja nikako to da čujem od onih koji nemaju slobodu izražavanja, već stalno od onih koji imaju najveću slobodu izražavanja i vode kampanje 24/7. Važno je da je doneta presuda u slučaju Ćuruvija, kao i da mi obavljamo svoj posao. Eto, na primeru funkcionera vladajuće partije i novinara iz Grocke. Slučaj smo rešili brzo, a u izveštaju piše da nema napretka, te mi se čini da je ovo više politička ocena. Ali, ne ljutim se“, naveo je predsednik Vučić i dodao da je Srbija dobila pozitivnu ocenu u ostvarivanju prava manjina, kao i u borbi protiv korupcije. 
 
„Što se tiče ocene o protestima, tu ne želim da dam nikakav komentar“, rekao je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić na Sedmoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji

Foto Tanjug, Sava Radovanović

 
„Danas napredak na putu ka EU ne zavisi samo od nas, klima za proširenje je jako teška. Prisustvovao sam sastancima gde su najmoćniji čelnici zapadnih zemalja predstavnicima sa Balkana rekli da se ničemu ne nadaju“, objasnio je predsednik Vučić, ali i dodao da razume političke inetrese unutar Evropske unije. 
 
Predsednik Vučić je, govoreći o pregovorima sa Prištinom, istakao da će svaki dogovor morati da prođe nadležne institucije Republike Srbije i da će narod, na referendumu, dati završnu reč. 
 
„Danas se nalazimo u ćorsokaku jer su odluku o taksama Ramuša Haradinaja podržale i pojedine zapadne zemlje, a zbog toga što Haradinaj radi možemo da očekujemo da sastanka u Parizu i ne bude. To je moja procena, plašim se ispravna, a nadam se da grešim. Zato sam danas apelovao na Metjua Palmera da utiču na Prištinu da sačuvamo bezbednost na Kosovu i Metohiji“, naveo je predsednik Srbije i dodao da očekuje da će početkom  septembra biti dostupni neki novi predlozi o nastavku dijaloga. 
 
“Mi se nadamo da ćemo pronaći kompromisno rešenje, spremni smo da razgovaramo i pronađemo neko rešenje koje je dobro za građane, ali o ljudskim pravima, o ugnjetavanju Srba na Kosovu ne treba pregovarati jer su osnovna ljudska prava garantovana svim konvencijama“, naglasio je predsednik Vučić. 
 
Beograd, 10. jun 2019.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).