Председник Вучић на Седмој пленарној седници Националног конвента о Европској унији

Вести

10.06.2019. - 13:01

Председник Вучић на Седмој пленарној седници Националног конвента о Европској унији

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је на Седмој пленарној седници Националног конвента о Европској унији на којој су се разматрали главни налази Годишњег извештаја ЕК о напретку Србије у процесу интеграције у ЕУ и чињенице о развоју односа и дијалогу Београда и Приштине.

Председник Вучић на Седмој пленарној седници Националног конвента о Европској унији

Фото Председништво Србије

 
Председник Вучић рекао је данас, говорећи о Годишњем извештају Европске комисије, да му се чини да они нису добро пратили економски напредак Србије и да нису приметили колико је напретка постигнуто.
 
„У сваком случају, овај извештај је позитиван. За нас је битно да смо добили добру оцену о напретку добросуседских односа са околним земљама. Верујем у много боље односе са Хрватском, са Босном и Херцеговином морамо да имамо вишедеценијске добре односе, имамо све боље односе са Северном Македонијом, те планирамо да отворимо један stop shop на граници са њом. Са Албанијом имамо коректне односе, али не желимо да учествујемо у њиховој свакодневној причи и ширењу идеја о Великој Албанији“, истакао је председник Вучић. 
 
„Што се тиче слободе изражавања, кажу у извештају да нема напретка, а ја никако то да чујем од оних који немају слободу изражавања, већ стално од оних који имају највећу слободу изражавања и воде кампање 24/7. Важно је да је донета пресуда у случају Ћурувија, као и да ми обављамо свој посао. Ето, на примеру функционера владајуће партије и новинара из Гроцке. Случај смо решили брзо, а у извештају пише да нема напретка, те ми се чини да је ово више политичка оцена. Али, не љутим се“, навео је председник Вучић и додао да је Србија добила позитивну оцену у остваривању права мањина, као и у борби против корупције. 
 
„Што се тиче оцене о протестима, ту не желим да дам никакав коментар“, рекао је председник Вучић. 
 
Председник Вучић на Седмој пленарној седници Националног конвента о Европској унији

Фото Танјуг, Сава Радовановић

 
„Данас напредак на путу ка ЕУ не зависи само од нас, клима за проширење је јако тешка. Присуствовао сам састанцима где су најмоћнији челници западних земаља представницима са Балкана рекли да се ничему не надају“, објаснио је председник Вучић, али и додао да разуме политичке инетресе унутар Европске уније. 
 
Председник Вучић је, говорећи о преговорима са Приштином, истакао да ће сваки договор морати да прође надлежне институције Републике Србије и да ће народ, на референдуму, дати завршну реч. 
 
„Данас се налазимо у ћорсокаку јер су одлуку о таксама Рамуша Харадинаја подржале и поједине западне земље, а због тога што Харадинај ради можемо да очекујемо да састанка у Паризу и не буде. То је моја процена, плашим се исправна, а надам се да грешим. Зато сам данас апеловао на Метјуа Палмера да утичу на Приштину да сачувамо безбедност на Косову и Метохији“, навео је председник Србије и додао да очекује да ће почетком  септембра бити доступни неки нови предлози о наставку дијалога. 
 
“Ми се надамо да ћемо пронаћи компромисно решење, спремни смо да разговарамо и пронађемо неко решење које је добро за грађане, али о људским правима, о угњетавању Срба на Косову не треба преговарати јер су основна људска права гарантована свим конвенцијама“, нагласио је председник Вучић. 
 
Београд, 10. јун 2019.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).