velika_12.1.jpg

Vesti

12.01.2019. - 22:17

Predsednik Vučić na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je danas sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, a jedna od tema sastanka bile su nove mere države u sistemskom i sistematskom obračunu sa kriminalom i korupcijom.

Predsednik Vučić je, nakon sednice, rekao da će biti uveden institut doživotne kazne zatvora za one koji su počinili višestruka ubistva, ubistva dece i druga najteža krivična dela i najavio i izmene kaznene politike, posebno za krivična dela nasilničkog ponašanja i silovanja, pedofiliju, ubistva dece i trgovinu oružjem i narkoticima. 
 
"Nisam naročito zainteresovan za primedbe boraca za ljudska prava, pošto su nam sva ljudska prava uništena drogom, ubistvima", izjavio je predsednik Vučić kritikujući blagu kaznenu politiku u Srbiji i najavio da će minimalne i maksimalne kazne za sva krivična dela koja obuhvataju nasilničko ponašanje, od nasilja u porodici do ubistva, biti povećane za 35 do 50 odsto.
 
„Za mesec  dana počećemo da menjamo sve u Srbiji“, rekao je predsednik Vučić i poručio da će borba protiv kriminala trajati godinama. On je istakao da će, posebno za najteža krivična dela, suđenja morati da se obave u roku od godinu dana i da neće više važiti da suđenje mora biti u razumnom roku.
 
Predsednik Vučić je, govoreći o nameri države da se izbori sa kriminalom, pohvalio jučerašnju akciju policije i tužilaštva u kojoj je uhapšeno 150 osoba osumnjičenih za najteža krivična dela, čime je država pokazala nameru  ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji, već i da taj kriminal, kao i najteže oblike korupcije, pobedi.
 
"Čestitam našim državnim organima, posebno policiji, naročito na činjenici što su se, posle mnogo vremena, neki od glavnih šefova narko-biznisa u regionu, a ne samo u Srbiji, našli na Interpolovim poternicama, a neki iza rešetaka", rekao je predsednik Vučić i dodao da je u delovima bivše Jugoslavije, a posebno u albanskom delu Kosova, na delu trend  da se traži nova srpska odgovornost i da postoje oni koji Srbe optužuju za sve.
 
"Plašim se da se taj trend samoviktimizacije i apsolutnog optuživanja Srba za sve ne nastavi u budućnosti bez prihvatanja bilo kakve odgovornosti za sopstvene zločine", izjavio je predsednik Vučić i istakao da je naš pogled na stvari neuporedivo uravnoteženiji.
 
Beograd, 12. januar 2019. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).