velika_12.1.jpg

Вести

12.01.2019. - 22:17

Председник Вучић на седници Савета за националну безбедност

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је данас седницом Савета за националну безбедност, а једна од тема састанка биле су нове мере државе у системском и систематском обрачуну са криминалом и корупцијом.

Председник Вучић је, након седнице, рекао да ће бити уведен институт доживотне казне затвора за оне који су починили вишеструка убиства, убиства деце и друга најтежа кривична дела и најавио и измене казнене политике, посебно за кривична дела насилничког понашања и силовања, педофилију, убиства деце и трговину оружјем и наркотицима. 
 
"Нисам нарочито заинтересован за примедбе бораца за људска права, пошто су нам сва људска права уништена дрогом, убиствима", изјавио је председник Вучић критикујући благу казнену политику у Србији и најавио да ће минималне и максималне казне за сва кривична дела која обухватају насилничко понашање, од насиља у породици до убиства, бити повећане за 35 до 50 одсто.
 
„За месец  дана почећемо да мењамо све у Србији“, рекао је председник Вучић и поручио да ће борба против криминала трајати годинама. Он је истакао да ће, посебно за најтежа кривична дела, суђења морати да се обаве у року од годину дана и да неће више важити да суђење мора бити у разумном року.
 
Председник Вучић је, говорећи о намери државе да се избори са криминалом, похвалио јучерашњу акцију полиције и тужилаштва у којој је ухапшено 150 особа осумњичених за најтежа кривична дела, чиме је држава показала намеру  не само да се суочи са најопаснијим видовима криминала у Србији, већ и да тај криминал, као и најтеже облике корупције, победи.
 
"Честитам нашим државним органима, посебно полицији, нарочито на чињеници што су се, после много времена, неки од главних шефова нарко-бизниса у региону, а не само у Србији, нашли на Интерполовим потерницама, а неки иза решетака", рекао је председник Вучић и додао да је у деловима бивше Југославије, а посебно у албанском делу Косова, на делу тренд  да се тражи нова српска одговорност и да постоје они који Србе оптужују за све.
 
"Плашим се да се тај тренд самовиктимизације и апсолутног оптуживања Срба за све не настави у будућности без прихватања било какве одговорности за сопствене злочине", изјавио је председник Вучић и истакао да је наш поглед на ствари неупоредиво уравнотеженији.
 
Београд, 12. јануар 2019. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).