hajat_velika.jpg

Vesti

08.10.2018. - 19:24

Predsednik Vučić na skupu "Liderstvo za bezbednost regiona"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na skupu "Liderstvo za bezbednost regiona", na kome je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom razgovarao o tome kako će se razvijati odnosi Srbije i NATO-a,  u kojim oblastima postoji najveći potencijal za jaču saradnju i kakve su praktične koristi za građane Srbije i regiona.

Predsednik Vučić je rekao da će Srbija dati sve od sebe da izbegne greške iz prošlosti, ali i da obezbedi budućnost svog naroda i bolje privredno okruženje.

"To je potrebno da bismo mogli da se razvijamo i pohvalimo ekonomskim rastom i privlačenjem stranih ulaganja. Nadamo se da će biti još bolje", poručio je predsednik Vučić i dodao  da ćemo  uložiti ogromne napore da očuvamo mir i stabilnost. On je istakao da  je naša ekonomija previše mala da bi mogla značajnije da utiče da globalne promene, ali da možemo da damo svoj doprinos, a posebno u regionalnim okvirima.

"Slažem se da je bavljenje neizvesnošću i nestabilnosti glavni zadatak velikih sila i zemalja širom sveta. Da nemamo u regionu sukobe i očuvamo stabilnost u regionu, pošto je to preduslov za ekonomski napredak, u suprotnom naši građani će biti sve nezadovoljniji. Pred nama je puno izazova u budućnosti", naglasio je predsednik Srbije i dodao da je veliki problem između Beograda i Prištine, da postoje različiti stavovi i gledanja u pogledu nekoliko incidenata koji su se dogodili na Kosovu i Metohiji, ali da je o tome razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je da Kfor na Kosovu i Metohiji ima zadatak da očuva bezbednu i mirnu sredinu, ali da samo ljudi iz ovog regiona mogu da reše probleme, da to ne može da uradi Brisel, koji može samo da pomogne ili dâ savet.

"Treba da se pripremamo za ono nepredvidivo i budemo spremni da brzo reagujemo. NATO je povećao svoju sposobnost za munjevita reagovanja kakva god da je pretnja u pitanju. Povećali smo borbenu gotovost, rad obaveštajnih službi, visokotehnološki aspekt rada, hibridne pretnje", poručio je generalni sekretar NATO-a i napomenuo da je u današnje vreme mnogo teže razlučiti mir od rata ili sukob od stabilnosti jer je ta granica sada veoma zamagljena. On je naveo da je region Zapadnog Balkana prešao dug put od devedesetih godina, kada je bilo sukoba, rata i patnji, te da danas ima ohrabrujućih znakova, pre svega  u ekonomskom napretku.

"Ne kažem da nema više tenzija, problema, izazova, ali ne tako davno situacija je bila mnogo gora i opasnija, ne samo za ljude iz regiona nego i za ostatak Evrope, jer nestabilnost u regionu znači i bezbednosni rizik za Evropu, ali i NATO", rekao je Jens Stoltenberg.

"Ohrabruje napredak, odlučnost i vođstvo Aleksandra Vučića da se reforme dovedu do kraja, što je dobro za Srbiju, a samim tim i za region i Evropu", podvukao je generalni sekretar NATO-a.

Beograd, 08. oktobar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).