hajat_velika.jpg

Вести

08.10.2018. - 19:24

Председник Вучић на скупу "Лидерство за безбедност региона"

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је на скупу "Лидерство за безбедност региона", на коме је са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом разговараo о томе како ће се развијати односи Србије и НАТО-а,  у којим областима постоји највећи потенцијал за јачу сарадњу и какве су практичне користи за грађане Србије и региона.

Председник Вучић је рекао да ће Србија дати све од себе да избегне грешке из прошлости, али и да обезбеди будућност свог народа и боље привредно окружење.

"То је потребно да бисмо могли да се развијамо и похвалимо економским растом и привлачењем страних улагања. Надамо се да ће бити још боље", поручио је председник Вучић и додао  да ћемо  уложити огромне напоре да очувамо мир и стабилност. Он је истакао да  је наша економија превише мала да би могла значајније да утиче да глобалне промене, али да можемо да дамо свој допринос, а посебно у регионалним оквирима.

"Слажем се да је бављење неизвесношћу и нестабилности главни задатак великих сила и земаља широм света. Да немамо у региону сукобе и очувамо стабилност у региону, пошто је то предуслов за економски напредак, у супротном наши грађани ће бити све незадовољнији. Пред нама је пуно изазова у будућности", нагласио је председник Србије и додао да је велики проблем између Београда и Приштине, да постоје различити ставови и гледања у погледу неколико инцидената који су се догодили на Косову и Метохији, али да је о томе разговарао са генералним секретаром НАТО-а.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг истакао је да Кфор на Косову и Метохији има задатак да очува безбедну и мирну средину, али да само људи из овог региона могу да реше проблеме, да то не може да уради Брисел, који може само да помогне или дâ савет.

"Треба да се припремамо за оно непредвидиво и будемо спремни да брзо реагујемо. НАТО је повећао своју способност за муњевита реаговања каква год да је претња у питању. Повећали смо борбену готовост, рад обавештајних служби, високотехнолошки аспект рада, хибридне претње", поручио је генерални секретар НАТО-а и напоменуо да је у данашње време много теже разлучити мир од рата или сукоб од стабилности јер је та граница сада веома замагљена. Он је навео да је регион Западног Балкана прешао дуг пут од деведесетих година, када је било сукоба, рата и патњи, те да данас има охрабрујућих знакова, пре свега  у економском напретку.

"Не кажем да нема више тензија, проблема, изазова, али не тако давно ситуација је била много гора и опаснија, не само за људе из региона него и за остатак Европе, јер нестабилност у региону значи и безбедносни ризик за Европу, али и НАТО", рекао је Јенс Столтенберг.

"Охрабрује напредак, одлучност и вођство Александра Вучића да се реформе доведу до краја, што је добро за Србију, а самим тим и за регион и Европу", подвукао је генерални секретар НАТО-а.

Београд, 08. октобар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).