sv_akademija_velika.jpg

Vesti

01.11.2018. - 23:33

Predsednik Vučić na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras Svečanoj akademiji povodom obeležavanja sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu.

Predsednik Vučić  je, obraćajući se prisutnima, rekao da građani Srbije nemaju važniju potrebu od mira i dobrih odnosa, ali i da Srbija mora da uvažava sebe. 
 
Predsednik Vučić je istakao da negde u Beogradu, među uspomenama koje su toliko puta nadzidane, u ulicama koje su prešle preko vekova, u svom tom previranju u istoriji, magičnoj koliko i sam grad, postoji još taj stari trag – Prva armija, novembar, Bojović, sloboda i Beograd.
 
"Ime koje zagrmi kao grom iz vedra neba, tako ga je opisao Crnjanski. Nepunih 37 meseci od herojske odbrane Beograda oktobra 1915. godine legendarna komanda majora Dragutina Gavrilovića napokon je izvršena ", podsetio je predsednik Vučić i naveo da su oslobodioci Beograda, iza okupatorske vojske koja se povlačila , zatekli pustoš opljačkanog grada, u osvetničkom besu srušenu železničku stanicu, već ranije granatirane najznačajnije institucije srpskog identiteta i kulture, od Saborne crkve i SANU, do Narodnog muzeja, Narodnog pozorišta, porušene crkve Ružice, škola i hotela.
 
"Ali, zatekli su i neuništivi slobodarski duh građana koji su, od Slavije do Kalemegdana, pred pobedničkim jedinicama srpske vojske postavljali tepihe od cveća. Doći do Beograda značilo je doći do slobode, ući u Beograd je bilo vratiti Srbiju sebi i svojoj deci", naglasio je predsednik Vučić i dodao  da su u Velikom ratu pobedili mali ljudi, obični, bez velikih škola, često maleni po stasu i godinama.
 
Predsednik Vučić je izneo podatke sa Konferecije mira u Parizu 1919. Godine, da je Srbija izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto od celokupnog stanovništva.
"Poginulo ili umrlo od rana i epidemije 402.435 vojnika, prilikom prelaska preko Albanije umrlo je 477.475 vojnika, u borbama na Solunskom frontu od 1916. do 1918. godine 36.477, pobijeno ili umrlo u zarobljeništvu 81.214, a 34.781 vojnik umro je od rana ili bolesti na teritoriiji Srbije 1915.godine", naveo je predsednik Vučić i podsetio da su gubici među civilima bili  jezivi – gotovo 845.000.
 
"Od oko 200.000 građana, koji su pošli za vojskom preko Albanije, poginulo ili umrlo je preko 140.000 ljudi. Epidemija pegavog tifusa odnela je gotovo 360.000 ljudi", rekao je predsednik Srbije i dodao da, kada bi svakome od predaka, koji su svoje živote izgubili u Velikom ratu, građani Srbije održali samo jedan minut tišine, ćutali bi neprekidno 866 dana, ćutali bi dve godine, četiri meseca i 14 dana.
 
"Tolika je tragedija srpskog roda", istakao je predsednik Vučić i pomenuo da je Veliki rat stvorio i velika prijateljstva i brojne poštovaoce Srbije.
 
"Naše misli su večeras upućene i ruskom caru Nikolaju Drugom, Arčibaldu Rajsu i američkom predsedniku Vudrou Vilsonu, koji je za Njujork tajms 18. jula 1918. godine dao izjavu pod naslovom 'Slavimo Kosovo kao dan časti'. S pijetetom se sećamo britanskog generala Ernesta Trubridža, koji je branio Beograd sa Srbima 1915. godine, prošao Albansku golgotu, a zatim ušao u oslobođeni Beograd", rekao je predsednik Srbije i istakao da istorija ovog prostora, Beograda, rušenog više od 40 puta, nije ništa drugo nego neprestano davanje "života za život, života za slobodu, života za kraj ropstva".
 
„Danas, sto godina kasnije, stoji ponosna i uspravna Srbija, a obraz Beograda je svetao“, podvukao je predsednik Vučić i naglasio da ova Srbija mukotrpno čuva svoju nezavisnost i vojnu neutralnost i ne da nikome da u to dira.
 
„Suočeni smo sa brojnim nedaćama, ali poučeni svojom teškom i slavnom prošlošću, mislimo i rukovodimo se svojom budućnošću“, rekao je predsednik Vučić i dodao da se Srbija bori za privredni, naučni, kulturni i svaki drugi napredak.
 
"Mi smo generacija koja treba svojim potomcima da postane ponos, i to tako što ćemo im ostaviti budućnost. Znali smo kako se oružjem brani sloboda. Ugrozi li nam je neko, znaćemo to i danas i da sačuvamo i da odbranimo", zaključio je predsednik Srbije. 
 
Beograd, 01. novembar 2018. 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).