sv_akademija_velika.jpg

Вести

01.11.2018. - 23:33

Председник Вучић на Свечаној академији поводом обележавања сто година од победе у Првом светском рату

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је вечерас Свечаној академији поводом обележавања сто година од победе у Првом светском рату.

Председник Вучић  је, обраћајући се присутнима, рекао да грађани Србије немају важнију потребу од мира и добрих односа, али и да Србија мора да уважава себе. 
 
Председник Вучић је истакао да негде у Београду, међу успоменама које су толико пута надзидане, у улицама које су прешле преко векова, у свом том превирању у историји, магичној колико и сам град, постоји још тај стари траг – Прва армија, новембар, Бојовић, слобода и Београд.
 
"Име које загрми као гром из ведра неба, тако га је описао Црњански. Непуних 37 месеци од херојске одбране Београда октобра 1915. године легендарна команда мајора Драгутина Гавриловића напокон је извршена ", подсетио је председник Вучић и навео да су ослободиоци Београда, иза окупаторске војске која се повлачила , затекли пустош опљачканог града, у осветничком бесу срушену железничку станицу, већ раније гранатиране најзначајније институције српског идентитета и културе, од Саборне цркве и САНУ, до Народног музеја, Народног позоришта, порушене цркве Ружице, школа и хотела.
 
"Али, затекли су и неуништиви слободарски дух грађана који су, од Славије до Калемегдана, пред победничким јединицама српске војске постављали тепихе од цвећа. Доћи до Београда значило је доћи до слободе, ући у Београд је било вратити Србију себи и својој деци", нагласио је председник Вучић и додао  да су у Великом рату победили мали људи, обични, без великих школа, често малени по стасу и годинама.
 
Председник Вучић је изнео податке са Конфереције мира у Паризу 1919. Године, да је Србија изгубила 1.247.435 људи, односно 28 одсто од целокупног становништва.
"Погинуло или умрло од рана и епидемије 402.435 војника, приликом преласка преко Албаније умрло је 477.475 војника, у борбама на Солунском фронту од 1916. до 1918. године 36.477, побијено или умрло у заробљеништву 81.214, а 34.781 војник умро је од рана или болести на териториији Србије 1915.године", навео је председник Вучић и подсетио да су губици међу цивилима били  језиви – готово 845.000.
 
"Од око 200.000 грађана, који су пошли за војском преко Албаније, погинуло или умрло је преко 140.000 људи. Епидемија пегавог тифуса однела је готово 360.000 људи", рекао је председник Србије и додао да, када би свакоме од предака, који су своје животе изгубили у Великом рату, грађани Србије одржали само један минут тишине, ћутали би непрекидно 866 дана, ћутали би две године, четири месеца и 14 дана.
 
"Толика је трагедија српског рода", истакао је председник Вучић и поменуо да је Велики рат створио и велика пријатељства и бројне поштоваоце Србије.
 
"Наше мисли су вечерас упућене и руском цару Николају Другом, Арчибалду Рајсу и америчком председнику Вудроу Вилсону, који је за Њујорк тајмс 18. јула 1918. године дао изјаву под насловом 'Славимо Косово као дан части'. С пијететом се сећамо британског генерала Ернеста Трубриџа, који је бранио Београд са Србима 1915. године, прошао Албанску голготу, а затим ушао у ослобођени Београд", рекао је председник Србије и истакао да историја овог простора, Београда, рушеног више од 40 пута, није ништа друго него непрестано давање "живота за живот, живота за слободу, живота за крај ропства".
 
„Данас, сто година касније, стоји поносна и усправна Србија, а образ Београда је светао“, подвукао је председник Вучић и нагласио да ова Србија мукотрпно чува своју независност и војну неутралност и не да никоме да у то дира.
 
„Суочени смо са бројним недаћама, али поучени својом тешком и славном прошлошћу, мислимо и руководимо се својом будућношћу“, рекао је председник Вучић и додао да се Србија бори за привредни, научни, културни и сваки други напредак.
 
"Ми смо генерација која треба својим потомцима да постане понос, и то тако што ћемо им оставити будућност. Знали смо како се оружјем брани слобода. Угрози ли нам је неко, знаћемо то и данас и да сачувамо и да одбранимо", закључио је председник Србије. 
 
Београд, 01. новембар 2018. 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).