000_1ar1oc1.jpg

Vesti

11.11.2018. - 20:02

Predsednik Vučić na svečanoj ceremoniji povodom obeležavanja sto godina od završetka Prvog svetskog rata

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je, u Parizu, svečanoj ceremoniji povodom obeležavanja sto godina od završetka Prvog svetskog rata.

"Čestitam praznik građanima Srbije i sto godina od velike srpske pobede u Prvom svetskom ratu, u kojem smo položili mnogo života na oltar otadžbine. Posle decenija propadanja i urušavanja naše zemlje, Srbiju ponovo podižemo. Njen ugled, ali i ekonomsku snagu pre svega, ali i svaku drugu, i to će biti naš posao i u budućnosti", istakao je predsednik Vučić, posle susreta sa nizom svetskih lidera u Parizu.
 
Predsednik Vučić je, nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekao da je važno da za sve ono što radimo pokušamo da dobijemo saglasnost Nemačke, jer bez toga ne možemo da očekujemo bilo kakav napredak ka Evropskoj uniji.
 
"Naše je da govorimo o našoj odgovornosti, o tome šta je naš posao. Oni poštuju naše ekonomske rezultate izuzetno. To nemačka kancelarka izuzetno poštuje i danas je to rekla", istakao je predsednik Vučić i naglasio da je politika normalne, pristojne i moderne Srbije politika kompromisa i razumevanja i zaštite nacionalnih i državnih interesa.
 
Predsednik Vučić je naveo da je sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom govorio kratko, a sinoć malo duže sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim.
 
"Razgovarali smo o poseti predsednikovoj Srbiji, sredinom januara, i o tome koliko već radimo na tome. Sa potpredsednikom ruske vlade Borisovim sam razgovarao juče. I verujem da možemo svakako više od 10 važnih sporazuma da potpišemo tokom posete predsednika Putina, a da probamo možda čak i 15", rekao je predsednik Vučić i dodao da je razgovarao i, u tri navrata, kratko, sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom, koji će za 20 dana doći u Beograd.
 
"To je ono što je bio deo našeg posla. Ono na šta ne možemo da utičemo, a znam da svako u Srbiji ima knedlu u grlu, to je činjenica da je svuda istaknuta kosovska zastava. Njihov odnos, nemojte da mislite, nije isti, znaju oni razliku između nas i njih, ali da prosto je to nešto što traje deceniju čitavu. Možda i dve. To se neće skoro promeniti", objasnio je predsednik Srbije i dodao da mi moramo da menjamo svoju poziciju, da budemo snažniji, imamo više argumenata i borimo se još jače.
 
Predsednik Vučić je, povodom rasporeda sedenja šefova država i vlada na cemeroniji u Parizu, rekao da protokol na tom događaju svakako nije izraz odnosa snaga, te da je do njega da se ponaša dostojanstveno, drži do svoje zemlje, ponosa našeg naroda i predstavlja na najbolji mogući način našu zemlju, te spreči da bude isključena iz sveta.
 
"Doći će predsednik Francuske Emanuel Makron u Beograd, a sumnjam da će ići u Prištinu. Predsednik Rusije doći će u Beograd, a teško da će ikada ići u Prištinu. Angela Merkel ponovo će doći u Beograd, a nisam siguran da će u isto vreme doći u Prištinu. Pogledajte nivoe investicija i sve drugo", izjavio je predsednik Srbije.
 
"Ili ćete da budete deo sveta ili ćete sami da se isključite. Ja da isključujem Srbiju zbog njihovih grešaka i naših slabosti u prošlosti, ne mogu i neću. Moram da se ponašam dostojanstveno, držim do svoje zemlje, ponosa našeg naroda i predstavljam ih na najbolji mogući način", poručio je predsednik Vučić. 
 
Pariz, 11. novembar 2018. 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).