000_1ar1oc1.jpg

Вести

11.11.2018. - 20:02

Председник Вучић на свечаној церемонији поводом обележавања сто година од завршетка Првог светског рата

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је, у Паризу, свечаној церемонији поводом обележавања сто година од завршетка Првог светског рата.

"Честитам празник грађанима Србије и сто година од велике српске победе у Првом светском рату, у којем смо положили много живота на олтар отаџбине. После деценија пропадања и урушавања наше земље, Србију поново подижемо. Њен углед, али и економску снагу пре свега, али и сваку другу, и то ће бити наш посао и у будућности", истакао је председник Вучић, после сусрета са низом светских лидера у Паризу.
 
Председник Вучић је, након састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел, рекао да је важно да за све оно што радимо покушамо да добијемо сагласност Немачке, јер без тога не можемо да очекујемо било какав напредак ка Европској унији.
 
"Наше је да говоримо о нашој одговорности, о томе шта је наш посао. Они поштују наше економске резултате изузетно. То немачка канцеларка изузетно поштује и данас је то рекла", истакао је председник Вучић и нагласио да је политика нормалне, пристојне и модерне Србије политика компромиса и разумевања и заштите националних и државних интереса.
 
Председник Вучић је навео да је са председником Руске Федерације Владимиром Путином говорио кратко, а синоћ мало дуже са министром спољних послова Руске Федерације Сергејом Лавровим.
 
"Разговарали смо о посети председниковој Србији, средином јануара, и о томе колико већ радимо на томе. Са потпредседником руске владе Борисовим сам разговарао јуче. И верујем да можемо свакако више од 10 важних споразума да потпишемо током посете председника Путина, а да пробамо можда чак и 15", рекао је председник Вучић и додао да је разговарао и, у три наврата, кратко, са председником Републике Француске Емануелом Макроном, који ће за 20 дана доћи у Београд.
 
"То је оно што је био део нашег посла. Оно на шта не можемо да утичемо, а знам да свако у Србији има кнедлу у грлу, то је чињеница да је свуда истакнута косовска застава. Њихов однос, немојте да мислите, није исти, знају они разлику између нас и њих, али да просто је то нешто што траје деценију читаву. Можда и две. То се неће скоро променити", објаснио је председник Србије и додао да ми морамо да мењамо своју позицију, да будемо снажнији, имамо више аргумената и боримо се још јаче.
 
Председник Вучић је, поводом распореда седења шефова држава и влада на цемеронији у Паризу, рекао да протокол на том догађају свакако није израз односа снага, те да је до њега да се понаша достојанствено, држи до своје земље, поноса нашег народа и представља на најбољи могући начин нашу земљу, те спречи да буде искључена из света.
 
"Доћи ће председник Француске Емануел Макрон у Београд, а сумњам да ће ићи у Приштину. Председник Русије доћи ће у Београд, а тешко да ће икада ићи у Приштину. Ангела Меркел поново ће доћи у Београд, а нисам сигуран да ће у исто време доћи у Приштину. Погледајте нивое инвестиција и све друго", изјавио је председник Србије.
 
"Или ћете да будете део света или ћете сами да се искључите. Ја да искључујем Србију због њихових грешака и наших слабости у прошлости, не могу и нећу. Морам да се понашам достојанствено, држим до своје земље, поноса нашег народа и представљам их на најбољи могући начин", поручио је председник Вучић. 
 
Париз, 11. новембар 2018. 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).