most_velika.jpg

Vesti

01.09.2018. - 21:45

Predsednik Vučić na svečanom otvaranju novog Žeželjevog mosta

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes  Han  svečano su danas otvorili  novi Žeželjev most u Novom Sadu.

"Kada stanem ovde i pogledam ovaj predivni most, više nego ikada mi je jasno da se ceo posao svodi na građenje mostova. Mostovi su uvek tamo gde se ukrštaju ljudske potrebe, ka budućnosti, ka ciljevima, uspešnim i vrednim ljudima", izjavio je predsednik  Vučić i zahvalio komesaru Hanu na pomoći koju je EU dala za izgradnju mosta, nazivajući ga iskrenim prijateljem Srbije.

Predsednik Vučić je, citirajući nobelovca Ivu Andrića, rekao da nam ništa nije toliko neophodno kao mostovi.

"Preko ovog mosta stižemo u Srbiju brzih vozova, bez provalija koje je nemoguće preći", istakao je predsednik Srbije i poručio  da bez mostova ne možemo nigde ni da odemo, ni da se vratimo, a da bez njih nema ni našeg puta ka EU, ka prosperitetu, standardu, sigurnosti i boljitku. On je primetio i da se neretko čini da ne poštujemo dovoljno novac i pomoć evropskih partnera, zbog čega je danas imao potrebu da posebno zahvali tim partnerima, komesaru Hanu, ali i evropskim prestonicama koje su  2014. godine stotinama miliona evra pomogle da Srbiju učinimo sigurnijom u budućnosti.

"Hvala za novac bez kojeg ne bismo mogli da oporavimo zemlju i na investicijama koje daju nadu našem narodu", rekao je predsednik Vučić i dodao da Srbija duguje veliku zahvalnost  i svojim ruskim i kineskim prijateljima, jer sa njima gradimo pruge ka Evropi.

Predsednik Vučić je naglasio da je još mnogo problema pred Srbijom, da ih rešavamo nakon decenija nerada, ali i da u tome imamo podršku prijatelja iz sveta i Evrope.

Predsednik Vučić na svečanom otvaranju novog Žeželjevog mosta

Foto Tanjug, Jaroslav Pap

"Ali moramo na sebe da se oslonimo, da raskrstimo s lošim iz prošlosti i okrenemo se budućnosti. Mi smo emotivan narod, neko bi rekao možda i iracionalan, ali to je dobro, jer strast odlikuje dobre ljude. Više nego ranije moramo odluke da donosimo glavom, razumom, racionalnim delom nas i da razmišljamo o budućnosti", poručio je predsednik Vučić.

Evropski komesar Johanes Han je rekao da je sa predsednikom Vučićem došao u Novi Sad, ne samo zbog otvaranja infrastrukturnog objekta, već zato što je ovaj most deo puta Srbije u Evropu.

"Evrointegracija znači izgradnju mostova između građana, naroda, prošlosti i budućnosti. Ovaj lepi, iskonski most povezuje vaš grad s drugom obalom reke, ali i vašu zemlju sa EU, sa evropskom porodicom", poručio je komesar Han ističući da je ovaj most simbol evropske budućnosti Srbije.

"Danas stojimo rame uz rame kao partneri, Srbija napreduje ka EU sa našom punom podrškom. Gradimo mostove sa vama, a ne za vas", izjavio je komesar Han i podsetio da je novi most  ključna veza transevropske železničke mreže i da će omogućiti plovidbu duž novosadskog dela Dunava, a istovremeno vratiti pun kapacitet drumskog i železničkog saobraćaja.

"Mostovi spajaju ljude. Šta god da radimo u Srbiji i za ceo region, to doprinosi miru i stabilnosti, a ovaj most bi trebalo da bude najbolji primer", zaključio je Evropski komesar Johanes  Han.

Novi Sad, 01. septembar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).