most_velika.jpg

Вести

01.09.2018. - 21:45

Председник Вучић на свечаном отварању новог Жежељевог моста

Председник Републике Србије Александар Вучић и Европски комесар за преговоре о проширењу и суседску политику Јоханес  Хан  свечано су данас отворили  нови Жежељев мост у Новом Саду.

"Када станем овде и погледам овај предивни мост, више него икада ми је јасно да се цео посао своди на грађење мостова. Мостови су увек тамо где се укрштају људске потребе, ка будућности, ка циљевима, успешним и вредним људима", изјавио је председник  Вучић и захвалио комесару Хану на помоћи коју је ЕУ дала за изградњу моста, називајући га искреним пријатељем Србије.

Председник Вучић је, цитирајући нобеловца Иву Андрића, рекао да нам ништа није толико неопходно као мостови.

"Преко овог моста стижемо у Србију брзих возова, без провалија које је немогуће прећи", истакао је председник Србије и поручио  да без мостова не можемо нигде ни да одемо, ни да се вратимо, а да без њих нема ни нашег пута ка ЕУ, ка просперитету, стандарду, сигурности и бољитку. Он је приметио и да се неретко чини да не поштујемо довољно новац и помоћ европских партнера, због чега је данас имао потребу да посебно захвали тим партнерима, комесару Хану, али и европским престоницама које су  2014. године стотинама милиона евра помогле да Србију учинимо сигурнијом у будућности.

"Хвала за новац без којег не бисмо могли да опоравимо земљу и на инвестицијама које дају наду нашем народу", рекао је председник Вучић и додао да Србија дугује велику захвалност  и својим руским и кинеским пријатељима, јер са њима градимо пруге ка Европи.

Председник Вучић је нагласио да је још много проблема пред Србијом, да их решавамо након деценија нерада, али и да у томе имамо подршку пријатеља из света и Европе.

Председник Вучић на свечаном отварању новог Жежељевог моста

Фото Танјуг, Јарослав Пап

"Али морамо на себе да се ослонимо, да раскрстимо с лошим из прошлости и окренемо се будућности. Ми смо емотиван народ, неко би рекао можда и ирационалан, али то је добро, јер страст одликује добре људе. Више него раније морамо одлуке да доносимо главом, разумом, рационалним делом нас и да размишљамо о будућности", поручио је председник Вучић.

Европски комесар Јоханес Хан је рекао да је са председником Вучићем дошао у Нови Сад, не само због отварања инфраструктурног објекта, већ зато што је овај мост део пута Србије у Европу.

"Евроинтеграција значи изградњу мостова између грађана, народа, прошлости и будућности. Овај лепи, исконски мост повезује ваш град с другом обалом реке, али и вашу земљу са ЕУ, са европском породицом", поручио је комесар Хан истичући да је овај мост симбол европске будућности Србије.

"Данас стојимо раме уз раме као партнери, Србија напредује ка ЕУ са нашом пуном подршком. Градимо мостове са вама, а не за вас", изјавио је комесар Хан и подсетио да је нови мост  кључна веза трансевропске железничке мреже и да ће омогућити пловидбу дуж новосадског дела Дунава, а истовремено вратити пун капацитет друмског и железничког саобраћаја.

"Мостови спајају људе. Шта год да радимо у Србији и за цео регион, то доприноси миру и стабилности, а овај мост би требало да буде најбољи пример", закључио је Европски комесар Јоханес  Хан.

Нови Сад, 01. септембар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).