Predsednik Vučić učestvovao je na Trećem demografskom samitu u Budimpešti

Vesti

05.09.2019. - 11:19

Predsednik Vučić na Trećem demografskom samitu u Budimpešti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da se Srbija suočava sa istim demografskim problemima kao i cela Evropa.

Predsednik Vučić učestvovao je na Trećem demografskom samitu u Budimpešti

Foto Predsedništvo

Predsednik Vučić rekao je, obraćajući se učesnicima Trećeg demografskog samita u Budimpešti, da je stopa ukupnog fertiliteta u Srbiji od sredine 50-tih godina prošlog veka permanentno ispod potrebnog nivoa za obnavljanje stanovništva. On je istakao da je i u Mađarskoj stopa ukupnog fertiliteta 1.49, gotovo identična našoj, a da sličan negativan trend beleže i siromašne i bogate evropske zemlje i da svaka od njih pokušava da se protiv bele kuge bori na sebi svojstven način.
 
„Odluka države da preduzme odlučnu akciju, kroz dobro organizovanu i osmišljenu populacionu politiku, jedina je realna osnova za očekivanje da plan visokog fertiliteta bude ostvaren. Mere populacione politike daju rezultate jedino ako se strpljivo planiraju, pažljivo sprovode, uz uporno zalaganje svih aktera od nacionalnog i lokalnog nivoa, pa do svake porodice i pojedinca. Pitanja demografije i populacione politike su pitanja koja se tiču svakog od nas”, naglasio je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić istakao je da je neophodno da svi zajedno radimo na očuvanju porodice, kao nezamenjivog dela društva, jačanju uloge oca i podršku majkama jer je porodica ostala oaza naše radosti, sreće, naše utočište i mesto odakle crpimo energiju za sve naše životne poduhvate.
 
„Naš cilj jeste da stvaramo uslove kako bi se roditelji lakše odlučili na prvo, drugo i svako naredno dete. Sve neophodne resurse angažovaćemo u punom kapacitetu kako bismo omogućili da se deca rađaju i razvijaju u našem društvu jer su ona naša budućnost i naše najveće bogatstvo“, rekao je predsednik.
 
Na Trećem demografskom samitu u Budimpešti će se, između ostalih, prisutnima obratiti premijeri Češke i Slovačke Andrej Babiš i Peter Pelegrini, bivši premijer Australije Toni Ebot, a pozdraviće ih domaćin skupa, mađarski premijer Viktor Orban.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).