Председник Вучић учествовао је на Трећем демографском самиту у Будимпешти

Вести

05.09.2019. - 11:19

Председник Вучић на Трећем демографском самиту у Будимпешти

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас да се Србија суочава са истим демографским проблемима као и цела Европа.

Председник Вучић учествовао је на Трећем демографском самиту у Будимпешти

Фото Председништво

Председник Вучић рекао је, обраћајући се учесницима Трећег демографског самита у Будимпешти, да је стопа укупног фертилитета у Србији од средине 50-тих година прошлог века перманентно испод потребног нивоа за обнављање становништва. Он је истакао да је и у Мађарској стопа укупног фертилитета 1.49, готово идентична нашој, а да сличан негативан тренд бележе и сиромашне и богате европске земље и да свака од њих покушава да се против беле куге бори на себи својствен начин.
 
„Одлука државе да предузме одлучну акцију, кроз добро организовану и осмишљену популациону политику, једина је реална основа за очекивање да план високог фертилитета буде остварен. Мере популационе политике дају резултате једино ако се стрпљиво планирају, пажљиво спроводе, уз упорно залагање свих актера од националног и локалног нивоа, па до сваке породице и појединца. Питања демографије и популационе политике су питања која се тичу сваког од нас”, нагласио је председник Вучић.
 
Председник Вучић истакао је да је неопходно да сви заједно радимо на очувању породице, као незамењивог дела друштва, јачању улоге оца и подршку мајкама јер је породица остала оаза наше радости, среће, наше уточиште и место одакле црпимо енергију за све наше животне подухвате.
 
„Наш циљ јесте да стварамо услове како би се родитељи лакше одлучили на прво, друго и свако наредно дете. Све неопходне ресурсе ангажоваћемо у пуном капацитету како бисмо омогућили да се деца рађају и развијају у нашем друштву јер су она наша будућност и наше највеће богатство“, рекао је председник.
 
На Трећем демографском самиту у Будимпешти ће се, између осталих, присутнима обратити премијери Чешке и Словачке Андреј Бабиш и Петер Пелегрини, бивши премијер Аустралије Тони Ебот, а поздравиће их домаћин скупа, мађарски премијер Виктор Орбан.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).