kongres_velika.jpg

Vesti

10.10.2018. - 14:00

Predsednik Vučić na VI kongresu svetskih i verskih lidera u Astani

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je VI kongresu svetskih i verskih lidera i učestvovao na plenarnom zasedanju pod nazivom „Verski lideri za siguran svet".

Predsednik Vučić je, uoči učešća na skupu u Astani, rekao da predsednik Republike Kazahstan Nursultan Nazarbajev šesti put organizuje ovaj skup, kako bi dao doprinos približavanju stavova različitih tradicionalnih crkava i dao priliku da političari u svetu ponovo pozovu ljude na mir i razmisle da li postoji veća vrednost od toga.

"Nije slučajno što je na ovom skupu govorio Šimon Perez i mnogi drugi, koji su zaslužili oreol stvarnih mirotvoraca. Bolje je 100 godina pregovarati nego jedan dan ratovati", naglasio je predsednik Srbije i istakao da je potrebno da vernici tradicionalnih religija razumeju da svi imaju jednog Boga, veruju u slične stvari i imaju iste vrednosti.

Predsednik Vučić na VI kongresu svetskih i verskih lidera u Astani

"Ovo je dobra prilika da ljudi iz različitih krajeva sveta dođu da pokušaju da, razmenjujući stavove, utiču na to da imamo racionalnije odnose u svetu, da prosto mir bude taj koji će da prevlada. Počastvovan  sam što u ime Srbije mogu da prisustvujem skupu i kažem nekoliko reči", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik  Republike Srbije je, na plenarnom zasedanju, pozvao  verske lidere na zaštitu manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, koje su pod stalnom pretnjom onih koji ne veruju u civilizaciju i kulturno nasleđe.

"Verujemo da su nacionalne manjine i njihovo kulturno nasleđe pravo bogatstvo naše države. U duhu današnje diskusije i gostoprimstva Kazahstana, možemo da kažemo da je odnos Srbije prema različitostima doprineo mirnom okruženju, bez religijskih i etničkih tenzija, i dobrobiti svih građana i društva u celini", rekao je predsednik Vučić na VI kongresu svetskih i verskih lidera i istakao da su mir i bezbednost najvažnije zajedničke vrednosti svih naroda u svetu i da poruke mira treba da budu osnova međunarodnog poretka.

Astana, 10. oktobar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).